ukenru
liki-na-azs-u-litvi-dozvolili-prodazh

Ліки на АЗС: у Литві дозволили продаж

 • 21099 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. З 1 січня 2019 року в Литві частину безрецептурних препаратів можна купити не лише в аптеках, а й у торгових центрах, магазинах і навіть АЗС. Про це пише Delfi, передає УНН.

"В альтернативних місцях продажу можна буде придбати лише обмежену кількість ліків, які застосовують для усунення легких нездужань. Наприклад, тих, у складі яких є парацетамол, ібупрофен. Ліки - особливий товар, неправильне використання якого може завдати шкоди здоров'ю, а у людей не завжди є необхідні знання для оцінки, чи підходять їм ті чи інші ліки", - говорить віце-міністр охорони здоров'я країни Крістіна Гаруолене.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці надають перевагу лікам з-за кордону

За її словами, вкрай важливо, щоб співробітники магазинів, торгових центрів і АЗС не спонукали людей купувати непотрібні ліки. З цієї причини у відділах самообслуговування продавати ліки не можна, не можна надавати рекламну інформацію, а ціни на ліки не повинні бути вищими, ніж в аптеках.

Також повідомляється, що купити ліки у нових точках продажу зможуть лише особи з 16 років, не більше однієї упаковки. У складеному списку ліків - 50 найменувань.

В Україні, тим часом, вітчизняні аптеки самовільно переформатувалися у супермаркети, які переслідують, передусім, свої комерційні цілі, забувши про соціальну відповідальність і місії. Так вважають народні депутати з профільного комітету ВРУ.

Щоб навести порядок на аптечному ринку, у парламенті зареєстрували аптечний законопроект (№8591), який передбачає низку обмежень для власників мережевих аптек. Таким чином, законодавці прагнуть поліпшити конкуренцію і знизити ціни на лікарські засоби.

Законопроект поки перебуває на доопрацюванні у його авторів. Голосування за документ заплановано у новому 2019 році.

Українські Національні Новини

Здоров'я