kytaiski-kompanii-pochaly-vidmovliatysia-vid-priamykh-postavok-do-rosii-zmi

Китайські компанії почали відмовлятися від прямих поставок до росії - ЗМІ

 • 19699 переглядiв

Китайські постачальники почали відмовлятися від прямих поставок до росії через санкції. Вони вимагають вивозити товари через треті країни, що ускладнює торгівлю та підвищує ціни.

Торгівля між росією та Китаєм продовжує ускладнюватися через санкції, китайські компанії почали відмовлятися безпосередньо постачати товари до росії, повідомляє The Moscow Times, пише УНН.

Деталі

Китайські постачальники у середині липня почали вимагати вивозити товар до рф через треті країни, розповів гендиректор АТ "Перша група" Олексій Порошин.

Насамперед це стосується товарів, які потрапили до стоп-лістів кодів із зовнішньоекономічної діяльності, наприклад електроніки, підтвердила представник "Опори росії" в Китаї Ілона Горшенєва-Долунц. Проте, за її словами, є й випадки із товарами, які не перебувають у цьому списку.

Спочатку постачальники йшли на якісь поступки, але зараз ситуація стає складнішою - деяких покупців ставлять перед фактом, зазначив комерційний директор компанії "Імпая Рус" Олексій Разумовський.

Відвантажити товар через треті країни просять ті постачальники, які не мають можливості прийняти платежі від російських компаній через китайські банки, каже гендиректор компанії-імпортера Atvira Катерина Кизевич. Для таких постачальників єдиний варіант отримати гроші - через інші держави, отже мають бути й документи, що товар вирушив туди, пояснила експерт.

За її словами, китайські компанії починають побоюватися "російського сліду", але є й ті, хто хоче працювати з російським бізнесом та продовжує відвантажувати товар як і раніше. Маршрути доставки товарів через треті країни поки що не "обкатані" і потрібен час на їх формування, щоб не виникало труднощів із транспортуванням, додала Кизевич.

Бізнес шукає альтернативних шляхів, але це призводить до додаткових витрат - фактично додається комісія агентів, каже Розумовський. За його словами, це призведе до зростання кінцевої вартості товару і, як наслідок, до скорочення обсягу продукції, що ввозиться.

Загалом основні схеми доставки товарів через треті країни були розроблені ще у 2022 році, зазначив заступник директора Інституту Китаю та сучасної Азії РАН Павло Кузнєцов. Він звернув увагу на триразове зростання імпорту з Киргизстану, а також підвищення в 1,5 рази поставок із Казахстану. Також повідомляється, що у цьому процесі беруть участь країни Південно-Східної Азії, Туреччина та держави Перської затоки. Крім того, за словами Кузнєцова, нерідко використовуються псевдотранзитні постачання, коли вантаж реально не потрапляє до третьої держави.

Доповнення

Раніше торгівля росії з Китаєм ускладнилася через відмову китайських банків приймати платежі від російських компаній. Це сталося після введення 12-го пакету санкцій ЄС проти росії та указу президента США Джо Байдена, який дозволив американському Мінфіну запроваджувати обмеження проти банків третіх країн за співпрацю та допомогу російському військово-промисловому комплексу, а також підсанкціонним компаніям.

Водночас, як вказано, за даними головного митного управління КНР, за січень-червень цього року товарообіг між Китаєм та росією зріс на 1,6% порівняно з аналогічним періодом 2023 року і становив $136,67 млрд.

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі