ukenru
kobolyev-vidreaguvav-na-propozitsiyu-rf-obnuliti-vzayemni-pretenziyi-schodo-gazu

Коболєв відреагував на пропозицію РФ "обнулити взаємні претензії" щодо газу

 • 31546 переглядiв

КИЇВ. 5 листопада. УНН. Україна готова домовлятися про продовження транзиту російського газу, її позиція в цьому питанні повністю збігається з позицією Єврокомісії. Про це на своїй сторінці у Facebook написав сьогодні голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв у Facebook, передає УНН.

"Продовжують надходити нові заяви з РФ. Через засоби масової інформації (що трохи дивно, оскільки такі пропозиції, як правило, надаються в письмовому вигляді) нам пропонують: 1. "обнулити взаємні претензії"; 2. російський газ за прямими поставками дешевший, ніж за реверсом", - написав Коболєв.

Стосовно першого пункту він пояснив, що російська сторона пропонує Нафтогазу "обнулити" майже 3 мільярди доларів за Стокгольмським рішенням і відмовитися від позову ще на 12 мільярдів доларів США. До того ж АМКУ пропонується відмовитися від штрафу на близько 7 мільярдів доларів.

"Разом – 22 мільярди доларів – "понять и простить". Шукаю і не знаходжу в озвучених в медіа пропозиціях зустрічні кроки Росії на співставні суми. Хіба так виглядає "обнулення" взаємних претензій?", - запитав голова правління Нафтогазу.

Щодо другого пункту, він нагадав, що Росія пропонує Україні повернутись до прямих поставок газу з Росії і обіцяють ціну, меншу на 25%, ніж ми маємо зараз з Європи.

"За діючим контрактом ми вже маємо право купувати російський газ за ціною німецького хабу. Газпром відмовляється виконувати це положення контракту. Традиційно російські поставки, навіть зі знижками за лояльність, чомусь виходять дорожчими, ніж закупівлі за конкурентними цінами у Європі. Це нелогічно, бо Газпром транспортує газ на меншу відстань. Коли Стокгольмський арбітраж виправив цю цінову аномалію, Газпром відмовився постачати газ", - зазначив він.

"Ми готові домовлятися про продовження транзиту. Наша позиція в цьому питанні повністю збігається з позицією Єврокомісії. Росія – проти, її лякає "вакханалія в Стокгольмському арбітражі". Звичайно, рішення найавторитетнішого європейського арбітражного суду можна називати "вакханалією", але тоді постає логічне питання - навіщо Газпром минулого року першим ініціював в Стокгольмському арбітражі два нові процеси проти Нафтогазу? Ми готові до конструктивного співробітництва заради продовження транзиту, але будемо й надалі наполегливо та ефективно захищати як національні інтереси, так і інтереси Нафтогазу", - написав Коболєв.

Нагадаємо, раніше сьогодні прессекретар Путіна Пєсков заявив, що "продовження задіяння арбітражу, висунення якихось претензій в арбітражі робить фактично неможливим досягнення будь-яких домовленостей" між Україною та РФ.

Українські Національні Новини

Політика