irlandets-pol-linch-otrymav-bukerivsku-premiiu-za-roman-pisnia-proroka-na-yakyi-yoho-nadykhnuv-karantyn-pislia-covid-19

Ірландець Пол Лінч отримав Букерівську премію за роман "Пісня пророка", на який його надихнув карантин після Covid-19

 • 26034 переглядiв

Ірландського письменника Пола Лінча було удостоєно престижної Букерівської премії 2023 року за свій роман "Пісня пророка" про жінку, яка намагається врятувати сім'ю на тлі встановлення тиранії в Ірландії та жорсткого придушення протестів.

Ірландський письменник Пол Лінч обійшов більше ніж сотню інших претендентів і здобув Букерівську премію 2023 року за роман "Пісня пророка" про тиранію і придушення протестів. Про це повідомляється на офіційному сайті Букерівської премії, передає УНН.

Деталі

У романі-антиутопії "Пісня пророка" через історію жінки на ім'я Ейліш Стак, яка після арешту чоловіка одна виховує чотирьох дітей, описується, як Ірландія опиняється розділеною між правими й лівими, а потім скочується до автократичного правління та насильства.

Виступаючи на церемонії нагородження в Лондоні, Пол Лінч сказав, що писав роман чотири роки і події в ньому не прив'язані до якогось часу. Він розповів про те, що спостерігав, як нестабільність останніми роками розширюється по всьому світу. Також на написання книги вплинуло введення загальносвітового карантину через Covid-19.

Можливо, суспільству потрібно ретельніше думати про те, якою має бути відповідь на висловлені протестувальниками ідеї

- сказав Пол Лінч.

Букерівська премія

"Пісня пророка" обійшла інших претендентів на здобуття премії, яких у списку перед нагородженням було 163. Премія Букера становить близько 57 тисяч євро, але справжня фінансова нагорода - збільшення продажів книжок після привернення уваги до автора.

Пол Лінч став шостим ірландським письменником, який отримав Букерівську премію. Літературні оглядачі вважають, що успіх ірландських письменників пояснюється фінансовою підтримкою, доступною в Ірландії, а також її літературними традиціями. Сам Пол Лінч сказав, що за чотири роки, які знадобилися для написання книги, він отримав дві стипендії Ради у справах мистецтв і що на нього вплинули великі ірландські письменники минулого. До слова, другим основним претендентом був роман "Укус бджоли" ще одного ірландського автора Пола Мюррея.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Лауреатом Букерівської премії-2021 став південноафриканський письменник

Письменниця з Нідерландів виграла міжнародного Букера-2020

Анастасія Рябоконь

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    ПС ЗСУ попередили про ракету у напрямку Одеси

     • 33899 переглядiв

    Зросла ціна на долар та євро: скільки коштує валюта

     • 29489 переглядiв

    71-річний чоловік помер у Херсоні після обстрілу будинку армією рф

     • 30316 переглядiв