iranska-pravozakhysnytsia-narhes-mokhammadi-otrymala-nobelivsku-premiiu-myru

Іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді отримала Нобелівську премію миру

 • 45038 переглядiв

Ув'язнена в Ірані активістка Наргес Мохаммаді отримала Нобелівську премію миру, а її діти прийняли нагороду від її імені в Осло. Мохаммаді отримала визнання за боротьбу проти пригноблення жінок і захист прав людини в Ірані.

Від імені 51-річної жінки, яка перебуває в іранській в'язниці за звинуваченням у "поширенні пропаганди проти системи", її діти Кіана та Алі Рахмані прийняли Нобелівську премію миру в мерії Осло. Про це повідомляє УНН із посиланням на Euronews.

Деталі

Нобелівську премію миру 2023 року, присуджену Наргес Мохаммаді, вручено її дітям, оскільки правозахисниця перебуває в ув'язненні в Ірані за звинуваченням у "поширенні пропаганди проти системи".

Нобелівський комітет оголосив на початку жовтня, що Мохаммаді отримає премію "за боротьбу проти пригноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх". За даними комітету, Мохаммаді 13 разів заарештовували і п'ять разів засуджували - загалом до 31 року ув'язнення і 154 ударів батогами. Вона неодноразово повідомляла про сексуальне насильство та інші зловживання у сумнозвісній в'язниці Евін в Тегерані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нетаньяху розмовляє з путіним на тлі зростаючої напруженості у відносинах Ізраїлю та рф

Також повідомляється, що двоє 17-річних дітей Мохаммаді зачитали її послання. На сцені, з якої зачитували промову, спеціально залишили порожній стілець, який символічно призначався для Мохаммаді.

Правозахисниця передала, що вдячна Нобелівському комітету за вручення цієї премії і висловила надію на швидке перетворення Ірану:

"Тиранія - це нескінченне, безмежне зло, яке вже довгий час кидає свою похмуру тінь на життя мільйонів людей. Тиранія перетворює життя на смерть, благословення - на скорботу, а розраду - на муки. (…) Народ Ірану прагне демократії, свободи і рівності. У своєму прагненні домогтися цих цілей він послідовно використовує ненасильницькі протести і громадянський опір, використовуючи будь-яку можливість для побудови суспільства, заснованого на мирі, процвітанні та розвитку. (…) З надією і готовністю, разом зі стійкими жінками і чоловіками Ірану, я простягаю руку всім силам, рухам і людям, які націлені на мир, повагу до прав людини і демократію. Я впевнена, що світло свободи і справедливості одного разу засяє над землею Ірану. І в цей момент ми святкуватимемо перемогу демократії та прав людини над тиранією та авторитаризмом

- ідеться у листі Мохаммаді.

Нагадаємо

Сьогодні, 10 грудня, відзначається Міжнародний день прав людини. Саме цього дня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія та Іран домовились про спільну протидію західним санкціям

Павло Башинський

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Хав'єр Мілей вступив на посаду президента Аргентини

     • 45803 переглядiв