iran-stav-povnopravnim-chlenom-shankhayskoyi-organizatsiyi-spivrobitnitstva

Іран став повноправним членом Шанхайської організації співробітництва

 • 663057 переглядiв

Цитата

"Я радий, що сьогодні Іран збирається приєднатися до сім’ї ШОС як новий член. З цього приводу я передаю свої найкращі побажання президенту Ебрахіму Раїсі та народу Ірану... За останні два десятиліття ШОС стала важливою платформою для миру, процвітання та розвитку в усьому регіоні Євразії. Тисячолітні культурні та міжлюдські зв’язки Індії з цим регіоном є живим свідченням нашої спільної спадщини", - сказав прем'єр-міністр.

Деталі

Зазначається, що у віртуальному 23-му засіданні ШОС взяли участь президент росії володимир путін, прем'єр-міністр Пакистану Шехбаз Шаріф, президент Китаю Сі Цзіньпін, президент Ірану Ебрагім Раїсі, президент білорусі олександр лукашенко, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв та інші лідери.

Видання нагадує, що Тегеран хотів приєднатися до альянсу ще 15 років тому, а 2021 році МЗС Ірану оголосило, що відбулося приєднання країни до ШОС як дев’ятого члена.

"Ісламська Республіка Іран стає 9-м членом Шанхайської організації співробітництва. Наприкінці 21-го саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС), який проходив у столиці Таджикистану Душанбе, лідери восьми основних членів організації домовилися змінити членство Ісламської Республіки Іран зі статусу спостерігача на повноправного члена та підписали відповідні документи", – йшлося в повідомленні міністерства.

Як пише Bloomberg, приєднання Ірану до ШОС свідчить про те, що країна поступово виходить із дипломатичної ізоляції, створює ключовий військовий альянс з росією, від якої прагне отримати системи протиповітряної оборони та відновлює дипломатичні відносини з Саудівською Аравією. Тегеран також продовжує збагачувати все більше урану майже до рівня зброї, заперечуючи будь-які плани створення бомби.

Доповнення

Шанхайська організація співробітництва (ШОС) є міжурядовою міжнародною організацією, яку створили у 2001 році в китайському місті Шанхаї. До ШОС входять 8 країн-членів - Індія, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, росія, Таджикистан і Узбекистан. Штаб-квартира організації розташована у Пекіні.

Партнерами організації є Єгипет, Саудівська Аравія та Катар. Очікується, що новими партнерами стануть Бахрейн, Мальдіви, Об'єднані Арабські Емірати, Кувейт та М'янма.

Нагадаємо

У травні Міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган запевнив своїх російських та індійських колег у поглибленні двосторонніх зв'язків, пообіцявши, що "координація та співпраця" лише зміцнюватимуться на знак солідарності з двома найбільшими сусідами Китаю.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    В центрі Севастополя прогримів вибух - ЗМІ

     • 1546140 переглядiв

    "Кіно заради Перемоги!": кіномобіль прямує на Волинь

     • 785752 переглядiв