hromadiany-chyli-na-referendumi-vdruhe-vidmovylysia-vid-zmin-konstytutsii

Громадяни Чилі на референдумі вдруге відмовилися від змін конституції

 • 26184 переглядiв

Громадяни Чилі відхилили проект нового Основного закону на референдумі. 56% проголосували проти пропозиції замінити конституцію 1980 року, прийняту за часів диктатури Піночета.

На референдумі в Чилі громадяни країни відкинули проєкт нового Основного закону, який покликаний був замінити конституцію, запроваджену ще 1980 року за часів диктатури Аугусто Піночета. Про це пише УНН з посиланням на France24.

Деталі

Майже 56% чилійців висловилися проти змін Конституції, 44% проголосували за. Це вже друга за останні роки спроба запровадити новий звід законів.

Процес переписування конституції 1980 року, ухваленої під час військової диктатури Аугусто Піночета, розпочався як спроба приглушити масові протести 2019 року проти соціальної нерівності.

Однією з вимог протестувальників, серед яких було багато студентів із лівими поглядами, стало розроблення нової конституції, яка гарантувала б більший контроль держави над забезпеченням громадян базовими послугами. 25 жовтня 2020 року в Чилі відбувся референдум, на якому за зміну основного закону країни проголосували майже 80% громадян.

На референдумі 4 вересня 2022 року проти схвалення проєкту конституції висловилися 61,86% чилійців, за - 38,14%. На думку експертів, соціально орієнтований документ виборці визнали занадто радикальним. У ньому, зокрема, пропонувалося закріпити право на захист довкілля і право на аборт за власним бажанням.

У низці штатів США виборці підтримали право на аборт. Це може стати центральним питанням у президентських перегонах - ЗМІ09.11.23, 12:13 • [views_25725]

Новий проєкт розробила експертна комісія, яку обрав парламент. Вважається, що більшість місць у комісії отримали прихильники консерваторів. Як і в попередньому проєкті, у новому документі Чилі визначається як "соціальна та демократична правова держава". Однак у цій версії вказується, що соціальні права можуть надаватися не тільки державою, а й приватними установами. Корінні народи визнаються частиною єдиної і неподільної чилійської нації, держава зобов'язується поважати і просувати їхні індивідуальні та колективні права, водночас, порівняно з першим проєктом, було виключено пункт їхнього обов'язкового представництва в парламенті.

Президент Чилі Габрієль Борич уже публічно заявив, що якщо цей проєкт Конституції також буде відхилений на референдумі, то він не наполягатиме на новому.

Президент України звернувся до парламенту Чилі: "Життя всюди має однакову цінність"04.04.23, 23:49 • [views_762810]

Популярні

Новини по темі