ukenru
geninspektor-bundesveru-rosiya-stanovit-zagrozu-miru-v-yevropi

Генінспектор бундесверу: Росія становить загрозу миру в Європі

 • 8976 переглядiв

КИЇВ. 21 квітня. УНН. Росія є суттєвою загрозою миру в Європі, заявив генеральний інспектор бундесверу Еберхард Цорн виданням медіагрупи Redaktionsnetzwerk Deutschland в суботу, 20 квітня. Про це повідомляє УНН із посиланням на DW.

"Факти говорять самі за себе", - сказав Цорн, привівши в приклад анексію Росією українського півострова Крим, конфлікт на сході України і гібридну війну, отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки в британському Солсбері, а також порушення Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

Якщо договір припинить свою дію, світу буде потрібно нова угода, націлена на роззброєння, вважає генеральний інспектор бундесверу. На думку Цорна, до подібної угоди необхідно залучити не тільки Росію і Сполучені Штати, а й Китай.

Раніше в цей же день тисячі жителів Німеччини взяли участь в традиційних "великодніх маршах" за мир. Захід пройшов під гаслом "Роззброєння замість озброєння - заборонити ядерну зброю". Марш в Дюссельдорфі зібрав близько півтори тисячі осіб, ставши найчисленнішим. У Берліні акція привернула близько тисячі учасників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може мати більше крилатих ракет, ніж вважалося раніше - ЗМІ

У грудні 2018 року США пригрозили вийти з Договору про РСМД, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. У Вашингтоні вважають, що Москва порушила угоду створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові в свою чергу стверджують, що 9М729 заправляють такою кількістю палива, яке не дозволяє їй подолати 500-кілометровий кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна більше не пов’язана обмеженнями щодо дальності дії ракет

Як повідомляв УНН, 2 лютого американський держсекретар Майкл Помпео оголосив про припинення участі США в ДРСМД. 4 березня президент Росії Володимир Путін підписав указ про припинення виконання договору російською стороною.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був підписаний в 1987 році генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і меншої дальності становлять найбільшу загрозу для світу, оскільки здатні досягти мети протягом декількох хвилин і не залишають супротивникові шансів підготуватися до удару і відобразити його.

Українські Національні Новини

Політика