g7-obhovoriuie-plan-kredytuvannia-dlia-ukrainy-ta-prodovzhennia-zamorozhennia-rosiiskykh-aktyviv

G7 обговорює план кредитування для України та продовження замороження російських активів

 • 59251 переглядiв

Лідери G7 розглядають використання доходів від заморожених російських активів для кредиту Україні на $50 млрд. США вимагають гарантій довготривалого замороження активів РФ до укладення мирного договору.

Лідери фінансових міністерств країн G7 збираються обговорити можливість використання доходів від заморожених російських суверенних активів для підтримки кредиту в розмірі $50 мільярдів для України. Ці обговорення відбуватимуться на полях зустрічі фінансових лідерів G20, присвяченої економічним, кліматичним та розвитку питанням. Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Старший посадовець Міністерства фінансів США зазначив, що навряд чи зустріч призведе до підписання угоди або заяви, але важливо, щоб міністри фінансів детально розглянули технічні аспекти плану кредитування України. Тим часом, посли держав-членів ЄС обговорюють можливі варіанти для задоволення вимог США щодо довготривалого замороження активів.

У червні лідери країн G7 принципово погодилися використати доходи від заморожених російських активів на суму близько $300 мільярдів для забезпечення кредиту в розмірі $50 мільярдів для України. Цей план не передбачає конфіскації активів, що могло б дестабілізувати глобальну фінансову систему, як зазначає ЄС. Проте, деталі плану виявилися складнішими, ніж очікувалося.

США вимагають гарантій, що активи залишатимуться замороженими на тривалий період — щонайменше до укладення мирного договору, який завершить війну, зберігаючи суверенітет України та передбачаючи компенсацію від Росії за збитки, спричинені війною. Це дещо суперечить режиму санкцій ЄС проти Росії, який потребує поновлення кожні шість місяців, що залишає можливість розмороження активів.

"Ми чітко заявили нашим колегам, що нам потрібні тверді гарантії, що активи не будуть розморожені без укладення мирної угоди, в рамках якої Росія відшкодує збитки," — заявив посадовець Міністерства фінансів США. "З нашої точки зору, щось, що робить це дуже чітким, дало б нам впевненість, що цей кредит може бути здійснений."

Посадовець не зазначив, як можна досягти таких гарантій, але підкреслив, що лідери G7 вирішили реалізувати план кредитування.

Проект документа ЄС вказує, що посли держав-членів обговорюють варіанти продовження періоду поновлення санкцій, зокрема щодо активів Центрального банку Росії, щоб забезпечити реалізацію плану кредитування. Варіанти включають "безстрокове" продовження періоду поновлення або його розширення до трьох років. У будь-якому випадку, потрібна одностайність серед держав-членів ЄС.

Проект зазначає, що продовження має на меті "підвищити правову визначеність та передбачуваність для партнерів G7 щодо надзвичайних доходів, які будуть доступні Україні для обслуговування та погашення додаткових двосторонніх кредитів від ЄС та партнерів G7".

Допомога енергосектору України: координаційна група G7+ приділить увагу обладнанню і генерації24.07.24, 12:47

Популярні

Новини по темі

У Дніпрі сталася стрілянина

 • 22032 переглядiв

FOX News Media пропонує дебати між Трампом і Гарріс 17 вересня

 • 35622 переглядiв

Україна програла Іраку у дебютному матчі на Олімпіаді

 • 20014 переглядiв

ВАКС погодив націоналізацію заводу "Вінницяпобутхім"

 • 39367 переглядiв