formuvannia-uriadu-heerta-vildersa-v-niderlandakh-pochynaietsia-z-nevdachi

Формування уряду Геерта Вілдерса в Нідерландах починається з невдачі

 • 24705 переглядiв

Формування уряду Нідерландів стикається з проблемами, оскільки призначений радник Герта Вілдерса і учасник коаліційних переговорів Гом ван Стрін подає у відставку через звинувачення у шахрайстві, а попередня правляча партія VVD вже відмовилася від входження до нового уряду.

Ще до початку формування уряду в Нідерландах, призначений "радник" Гом ван Стрін подав у відставку у зв'язку зі звинуваченнями в шахрайстві, що значно ускладнило формування урядової коаліції, оскільки Буржуазно-консервативна партія (VVD), яка раніше правила в коаліції, вже відмовилася від участі в новому уряді. Про це пише Der Spiegel, передає УНН.

Деталі

У понеділок, 27 листопада, у відставку подав Гом ван Стрін, якому лідер "Партії свободи" (PVV) Герта Вілдерс, що дістав перемогу на виборах у Нідерландах, доручив провести перші консультаціями з іншими політичними силами. На вихідних стало відомо, що навесні колишній роботодавець політика ван Стріна вже подавав на нього скаргу про шахрайство. Ван Стрін заперечував звинувачення, але сьогодні подав у відставку.

Довідка

У Нідерландах традиційно складно сформувати уряд через дуже фрагментовану політичну систему. Для формування кабінету міністрів потрібні чотири або більше партій, саме тому після виборів запрошують "радника" для вивчення можливості коаліції. Він спілкується з усіма фракціями, і лише після цього починаються предметні переговори між сторонами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Скіфське золото" повертається в Україну: Нідерланди скасували борги за зберігання артефактів

Вілдерс отримав 37 зі 150 місць у парламенті зі своєю праворадикальною Партією свободи (PVV), після чого планував сформувати коаліцію разом із центристською партією NSC і правою ліберальною партією VVD прем’єр-міністра Марка Рютте, який йде у відставку. Однак VVD вже відмовився від участі в уряді, що ускладнює 60-річного Вілдерса знайти стабільну праву більшість. У кращому випадку він тепер може прагнути до уряду меншості, крім того, як нещодавно зазначив сам Вілдерс: "формування уряду може зайняти місяці".

Нагадаємо

Нідерланди виділяють додаткові 2 млрд євро для підтримки України в наступному році. Зазначається, що Нідерланди хочуть зробити свій внесок у зміцнення протиповітряної оборони України, щоб країна могла продовжувати захищатися від атак рф на критично важливі об'єкти інфраструктури. Нідерланди також розглядають можливість придбання більш технологічного обладнання.

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Негода пошкодила великий прапор України у Житомирі

     • 22449 переглядiв