eksport-zbroyi-dlya-ukrayini-premyer-yaponiyi-zaklikaye-priskoriti-vnutrishni-peregovori

Експорт зброї для України: прем'єр Японії закликає прискорити внутрішні переговори

 • 1833860 переглядiв

КИЇВ. 25 липня. УНН. Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда доручив керівним партіям прискорити обговорення щодо пом’якшення суворих правил країни щодо експорту військового обладнання, оскільки уряд прагне зміцнити вітчизняну оборонну промисловість і розширити підтримку України в її боротьбі з вторгненням росії, пише УНН з посиланням на Kyodo.

Деталі

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда сказав законодавцям робочої групи своєї Ліберально-демократичної партії та її молодшого партнера по коаліції Комейто, що його уряд незабаром представить свою точку зору щодо передачі оборонного обладнання та технологій, і попросив їх відновити припинені переговори з цього питання.

На початку цього місяця група склала доповідь з цього питання, в якій говориться, що вони погодилися, що Японія може експортувати автомобілі та судна, оснащені летальною зброєю для небойових цілей, до країн, з якими вона співпрацює у питаннях безпеки.

Група планувала відновити обговорення восени, але тепер очікується, що графік буде перенесено.

Колишній міністр оборони Іцунорі Онодера, який очолює групу, сказав журналістам після зустрічі з Кісідою, що її члени відновлять обговорення після того, як уряд представить свою офіційну точку зору.

Головний секретар кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно заявив на прес-конференції, що уряд і правлячий блок працюватимуть разом у створенні бажаного середовища безпеки для Японії та встановленні правил підтримки країн, які зазнали військового вторгнення, назвавши експорт оборонного обладнання «важливим політичним інструментом».

Доповнення

У квітні обидві сторони почали переговори щодо пом’якшення суворих «трьох принципів» Японії щодо передачі оборонного обладнання та технологій після угоди з Британією та Італією про спільну розробку винищувача наступного покоління до 2035 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японія втілює програму екстреного відновлення в Україні з інвестиціями півмільярда доларів

Наразі Японія дотримувалася своєї позиції, згідно з якою три принципи її Конституції про відмову від війни забороняють експорт летальної зброї, за винятком предметів, розроблених або вироблених спільно з іншими країнами, які можна передавати між собою.

На тлі свого регулювання експорту зброї Японія постачала Україні такі оборонні товари, як бронежилети та шоломи, а західні країни постачали Києву ракети, танки, винищувачі та іншу військову техніку.

Тим часом у доповіді від 5 липня також говориться про те, що члени робочої групи залишаються розділеними щодо дозволеності Японії експортувати третім країнам винищувачі, розроблені спільно з іншими країнами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японія розглядає постачання в США снарядів, які потім можуть направити в Україну - The Wall Street Journal

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Нардеп Арістов подав заяву про складання повноважень

     • 226267 переглядiв