ukenru
ekonomika-ukrayini-vpade-na-35-tsogo-roku-mvf

Економіка України впаде на 35% цього року - МВФ

 • 152978 переглядiв

КИЇВ. 19 квітня. УНН. Економіка України на тлі розв'язаної проти неї росією війни впаде на 35% цього року, йдеться у новому прогнозі щодо перспектив світової економіки від Міжнародного валютного фонду за квітень, пише УНН.

Цитата

"Хоча точних вимірювань збитків українській економіці отримати неможливо, війна викликає дуже сильне скорочення (економіки - ред.). Очікується, що у 2022 році українська економіка скоротиться на 35%. І навіть якщо війна скоро скінчиться, загибель людей, знищення фізичного капіталу та втеча громадян (від війни - ред.) будуть серйозно перешкоджати економічній активності на багато років уперед", - йдеться у звіті МВФ.

Деталі

У МВФ кажуть, що війна рф проти України уповільнить економічне зростання та збільшить інфляцію. Загальні економічні ризики різко зросли, а компроміси у політиці стали ще складнішими.

Порівняно з січневим прогнозом МВФ, прогноз глобального зростання було переглянуто у бік зниження до 3,6% як у 2022, так і у 2023 році.

"Це відображає прямий вплив війни в Україні та санкцій проти росії, у той час як в обох країнах прогнозується різкий спад", - вказали у МВФ.

Прогноз зростання цього року для Європейського Союзу був переглянутий у бік зниження на 1,1% пункта через непрямі наслідки війни, що зробило його другим за величиною фактором загального перегляду у бік зниження. Падіння у рф прогнозується на 8,5%.

Як вказують у МВФ, інфляція стала явною та реальною небезпекою для багатьох країн. Ще до війни, як зазначається, вона виросла через різке зростання цін на сировину та дисбаланс попиту та пропозиції. Багато центральних банків, такі як Федеральна резервна система США, вже перейшли до посилення грошово-кредитної політики. "Збої, пов'язані з війною, посилюють цей тиск. Тепер ми прогнозуємо, що інфляція залишатиметься високою набагато довше. У Сполучених Штатах та деяких європейських країнах вона досягла найвищого рівня за більш ніж 40 років за умов жорсткого ринку праці", - вказали у МВФ.

Доповнення

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль раніше вказував, що через війну Україна втрачає від 35% до 50% ВВП, щодня втрати бюджету сягають близько 2 мільярдів гривень. За прогнозом Мінекономіки - падіння ВВП буде близько 40%, НБУ - скорочення не менше ніж на третину.

Світовий банк оцінює, що на тлі війни економіка України скоротиться приблизно на 45%.

Українські Національні Новини

Економіка