ukenru
ditiam-potribno-doikhaty-do-shkoly-shvydkym-do-likaren-odesku-ova-prosiat-znaity-mozhlyvist-vidremontuvaty-dorohy-v-rehioni

Дітям потрібно доїхати до школи, швидким - до лікарень: Одеську ОВА просять знайти можливість відремонтувати дороги в регіоні

 • 25471 переглядiв

Одеську ОВА просять знайти можливість відремонтувати дороги в регіоні.

Одещина - найбільша область України, яка сьогодні, окрім складної оборонної ситуації, має вирішувати свої численні тилові питання, зокрема ремонт доріг. На деяких ділянках його востаннє бачили за радянських часів, розповідають у місцевих громадах і просять обласну адміністрацію знайти можливість для ремонту, адже питання так само аргументують безпекою і збереженням життя людей, повідомляє УНН.

На цих фото дійсно важко сказати, коли востаннє тут були дороги, і чому ситуація доведена до того, що їх вимушено мають ремонтувати тоді, коли країна потребує акумулювання ресурсів на оборону від ворога. Утім, ситуація критична, каже Роздільнянський міський голова Валерій Шовкалюк.

"Останній капітальний ремонт дороги був перед 90-ми роками, ще за радянських часів. Після того капітально вона не ремонтувалася. На цій дорозі (Роздільна-Старостине-Надія) у нас знаходиться 9 населених пунктів, і два навчальних заклади. Обидві школи працюють на підвозі дітей, в одну підвозять дітей з чотирьох сіл, в іншу - з пʼяти. Дорогою є два великих підйоми, які в дуже поганому стані, а це діти - їх безпека, особливо зимою. Ми їх вранці возимо до школи, а ввечері - додому цією дорогою. Тому ремонт критично і нагально необхідний для громади", - каже Шовкалюк.

Схожа ситуація і в Захарівській ОТГ, але там, окрім дітей і пацієнтів, є ще один біль - фури, які через погані дороги просто "лягають" на бік і їх підіймає трактор.

"Наша дорога, від Новопавлівки до Перехрестового, має подовжений спуск. При дощах, коли фермери везуть зерно, вона дуже розбивається. Були випадки, що цілі бензовози на бік лягали. Тому інколи там чергують трактори, які підіймають машини, щоб вони далі могли їхати. Постійна проблема для наших ОТГ. Щороку ми підсипаємо щебінь, а якісного ремонту тут не було років 30", - розповідає Захарівський голова Олексій Осійчук.

Відмовитися від перевезення людей можуть і через дороги у Ізмаїльському районі.

"Вкрай важливо зробити пiд'їзд до села Омарбія. Селище Омарбія – це найвіддаленіший та найдревніший район Кілії. До центра міста Кілії з Омарбії їхати близько 10-15 км, до школи та садочку - близько 6 км. Раніше школа та садочок були на території самої Омарбії, але з часом їх закрили. І тепер жителі селища возять дітей у школу і садок міста Кілія.

В Омарбії живуть люди, які користуються всіма благами міста Кілія, - лікарнею, аптеками, магазинами. Для людей ця дорога - єдиний зв’язок з містом, щоб туди заїжджати.

Дорога, яка потребує ремонту, знаходиться на балансі служби місцевих автомобільних доріг Одеської області. Останній раз вона, напевно, ще за радянських часів ремонтувалася. А, може, й ні – як збудували, так вона і служила.

Стан дороги такий, критичний – це м’яко кажучи.

Тому це перше питання – шкільний автобус тією дорогою катається, у нас великі проблеми з його проїздом. Потім там ще маршрутний автобус катається. Перевізник не вперше каже, що буде відмовлятися від перевезень туди.

Зараз військовий стан, робити капітальний ремонт, може, й дорого, тому дякуючи співпраці з ОВА - ми зі свого боку бюджету виділили 1 млн 170, і Служба автомобільних доріг додала грошей, і там загальна сума виходить близько близько 4 млн грн - ямковий ремонт розпочали робити в минулому році. Щоб хоча б можна було туди проїздити сьогодні, і діткам до школи", - вказав Кілійський міський голова Вʼячеслав Чернявський.