ukenru
deynega-viplati-za-rishennyami-yespl-tse-podatok-za-vidsutnit-posadovtsiv-yanukovicha-pri-vladi

Дейнега: виплати за рішеннями ЄСПЛ - це податок за відсутніть посадовців Януковича при владі

 • 10362 переглядiв

КИЇВ. 28 жовтня. УНН. Конституційний суд України (КСУ) розглядає справу щодо конституційності окремих положень закону про очищення влади (так званий “закон про люстрацію” - ред.) вже 4,5 роки. Нескінченно тягнути з цим питанням КСУ не може. Про це у своєму відеоблозі "Хроніки неоголошеної війни" розповів засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега, передає УНН.

Він нагадав, що 17 жовтня Європейський суд з прав людини визнав люстрацію п'яти українських чиновників порушенням їх прав.

"На думку суддів, люстрація застосовувалася до дуже широкого кола осіб, що призвело до незаконного звільнення заявників. Один із цих посадовців заявляв, що до ЄСПЛ подано 124 позови від люстрованих державних службовців. Формально це означає, що більшість позивачів, які намагаються судитися з нашою державою через люстрацію, зможуть відсудити у неї по 5 тисяч євро компенсації.

Загалом – це не так і страшно. Можна навіть вважати це таким собі люстраційним податком. Ну, тобто ми з вами заплатимо колишнім високопосадовцям за те, що ми не бачили їх стільки часу при владі. Це значно дешевше, ніж шкода, яку вони б могли заподіяти, залишившись на посадах. Але якщо відсунути жарти у бік – то нескінченно тягнути з цим питанням Конституційний суд не може", - каже Дейнега.

Сьогодні в українських судах зупинено провадження у декількох сотнях справ люстрованих, продовжив Дейнега.

Провадження зупинені "до винесення роз'яснення суду конституційного", додав він.

"У будь-якому разі – це питання тягнеться понад 4,5 роки й дійсно позбавляє чиновників часів Януковича права на справедливий суд. А ті, у свою чергу, виграють позови проти України. Тому я думаю, що рано чи пізно або парламент торкнеться цього питання, або наш чесний і принциповий Конституційний суд", - підкреслив Дейнега.

Як писав УНН, ЄСПЛ задовольнив позов п'яти люстрованих в Україні ексчиновників і постановив виплатити кожному заявнику 5 тис. євро як компенсацію моральної шкоди.

За словами експерта РПР з питань конституційної реформи Володимира Шаповала, КСУ має нарешті поставити крапку у люстраційному питанні, або ж взагалі закрити вказане провадження. 

Зауважмо, що КСУ продовжує розгляд ЗУ "Про очищення влади" в закритому режимі. Експерти і політики прогнозують, що суд визначиться з цього приводу найближчим часом. При цьому існують думки, що КС скасує лише окремі положення люстрації, зокрема, ті, які перераховані у поданні народних депутатів. 

Українські Національні Новини

Політика