derzhava-maie-ne-lyshe-delehuvaty-povnovazhennia-po-veteranskii-politytsi-orhanam-mistsevoi-vlady-ale-y-pidkripliuvaty-tse-finansuvanniam-nardep

Держава має не лише делегувати повноваження по ветеранській політиці органам місцевої влади, але й підкріплювати це фінансуванням - нардеп

 • 44867 переглядiв

Держава має не лише делегувати повноваження по ветеранській політиці органам місцевої влади, але й підкріплювати це фінансуванням, вважає нардеп.

У ветеранській політиці в Україні є певні недоліки через те, що органам місцевої влади бракує коштів, щоб надавати учасникам бойових дій ту допомогу, яку їм гарантує держава. Таку думку висловив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк в коментарі УНН.

За словами народного депутата, Україна вивчає досвід інших країн за цим напрямком. Але основна проблема, на його думку, полягає у розпорошені повноважень.

"Справді, держава виявилася не готовою, і є на це низка об’єктивних причин. Бо кількість ветеранів зростає, зараз їх вже більше ніж два мільйони, буде ще більше… Ми вивчаємо досвід США, Ізраїлю, але однозначно мусимо напрацювати свій шлях. На сьогодні реальної немає навіть державної політики. Те, що сьогодні проводиться, – це ухвалення законопроєктів, удосконалення бази. Наприклад, система помічників ветеранів так і не запрацювала, не дивлячись на обіцянки Мінветеранів і Кабміну.

Є роздрібнення функцій. Частину їх виконує Мінсоцполітики, частину - Мінветеранів. Потрібно це об’єднати, щоб Мінветеранів мало більше повноважень, особливо що стосується захисту ветеранів на місцях. Бо коли учасник бойових дій повертається в об’єднану громаду, а там держава делегувала повноваження, а не дала грошей, тоді залежно від громади іде допомога: по житлу, про працевлаштуванню тощо. Через те все це мають бути державні гарантії, які спускаються зверху вниз разом з фінансуванням", - розповів Михайло Цимбалюк.

Представник профільного комітету додав, що коштів, які держава виділяє на вирішення житлових проблем ветеранів, недостатньо. Водночас, практично вирішено питання протезування для осіб з інвалідністю.

"По житлу частину коштів вже цього року виділили - 5,7 мільярдів гривень - для придбання або на компенсацію. Це значно менше, аніж потрібно. Що стосується протезування, як на мене, держава майже вирішила це питання. До двох мільйонів гривень виділяє кожному на протезування. Є вже широкий спектр ринку надання цих послуг, у тому числі іноземних. Але важливо, щоб держава створювала умови, аби тут виготовлялися протези, бо це більшість з них високотехнологічні вироби, які потім потребують обслуговування, і обслуговування тут, на території України. Але ще раз підкреслю – це об’єктивне питання, тому що такої кількості ветеранів ніколи не було", - зазначив Михайло Цимбалюк.

Додатково

Напередодні відкриття у Броварській громаді ветеранського хабу мер Броварів Мер Ігор Сапожко розповів, що у міської ради є чітке розуміння того, що ветеранська політика – це, фактично, ключовий напрямок її діяльності.

"Зараз у нашій громаді нараховується до двох тисяч ветеранів, з них 278 – це особи з інвалідністю. І як би ми того не хотіли, поки триватиме війна, кількість цих людей, на жаль, зростатиме. Їм потрібна психологічна та фізична реабілітація, комусь треба допомогти з роботою, житлом. Ми щодня стикаємося з цими питаннями тут, на місці. І, звісно, щоб їх вирішувати, потрібно, щоб працювали відповідні державні програми і було належне фінансування. Ми зі свого боку теж виділяємо певні кошти на підтримку ветеранів, спрощуємо процедури вирішення нагальних питань. Адже ці люди зі зброєю в руках захищали нашу землю, ї їм треба віддати належну повагу", - зазначив Сапожко.

Є велика потреба в фізичній реабілітації - у Броварській міськраді розповіли про основні проблеми, з якими стикаються ветерани російсько-української війни19.08.24, 17:00

Захар Подкидишев

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    В Івано-Франківську повідомили про звуки вибухів

     • 25644 переглядiв

    На Миколаївщині вночі збили 10 "шахедів"

     • 25411 переглядiв