biznes-pomiakshyv-otsinku-svoikh-rezultativ-ale-prohnozuie-rist-tsin-ta-problemy-z-kadramy-nbu

Бізнес пом'якшив оцінку своїх результатів, але прогнозує ріст цін та проблеми з кадрами - НБУ

 • 16366 переглядiв

Індекс очікувань ділової активності в Україні зріс у липні 2024 року. Позитивний вплив мали адаптація до проблем з енергопостачанням, стабільна робота морського коридору та пом'якшення валютних обмежень.

Бізнес дещо пом’якшив оцінки результатів своєї діяльності, свідчать підсумки опитування НБУ підприємств у липні, пише УНН.

Деталі

"Бізнес у липні дещо пом’якшив оцінки ділової активності", - повідомили у НБУ.

У липні 2024 року індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 44.4 з 43.6 у червні.

Як вказано, позитивний вплив на очікування бізнесу мали:

  • адаптивність до проблем із енергопостачанням, 
  • стабільна робота морського коридору, 
  • стійкі інфляційні очікування, 
  • пом’якшення валютних обмежень,
  •  сезонний фактор. 

Водночас погіршення безпекової ситуації, ризик подальших терактів проти критичної інфраструктури та тривале її відновлення, погіршення курсових очікувань і значний дефіцит кваліфікованих кадрів залишалися стримуючими чинниками, адже ускладнювали економічну активність підприємств усіх опитаних секторів, зазначили у НБУ.

Підприємства будівництва значно покращили стримані оцінки завдяки сезонному пожвавленню діяльності, а також бюджетному фінансуванню на будівництво та відновлення житла, інфраструктури, доріг та автострад.

Підприємства промисловості зберегли стримані очікування через дефіцит електроенергії, посилення бойових дій та брак кваліфікованих працівників.

Підприємства сфери послуг пом’якшили негативні оцінки, попри значні перебої зі світлом, зниження попиту та збільшення витрат бізнесу.

Підприємства торгівлі дещо погіршили очікування під впливом тривалих відключень електроенергії та посилення курсових очікувань. "Торговельні компанії спрогнозували подальше зменшення товарообороту та обсягу закупівлі товарів для продажу, втретє поспіль надали негативні оцінки щодо запасів/залишків товарів для продажу, посиливши очікування щодо збільшення їх вартості, а також були налаштовані на подальше зниження торговельної маржі", - повідомили у НБУ.

"Підприємства промисловості, торгівлі та будівництва спрогнозували посилення темпів зростання як закупівельних цін, так і цін/тарифів на власну продукцію/послуги, натомість респонденти сфери послуг були налаштовані на незначне сповільнення останніх, незважаючи на посилення очікувань щодо зростання закупівельних цін", - вказали у Нацбанку.

"Ситуація на ринку праці залишається складною", - зазначили у НБУ. 

Лише керівники будівельних підприємств очікували на збереження чисельності працівників на рівні попереднього місяця. Респонденти промисловості та сфери послуг прогнозували скорочення персоналу, хоча й дещо нижчими темпами, ніж у попередньому місяці. Найстриманіші оцінки надали керівники торговельних підприємств.

Довідково

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 23 липня 2024 року. В опитуванні взяли участь 435 підприємств.

Популярні

Новини по темі