banky-ne-potribno-zakhyshchaty-pered-kliientamy-ekspert-pro-zaboronu-biznesu-konvertuvaty-valiutni-kredyty-u-hryvni

Банки не потрібно захищати перед клієнтами: експерт про заборону бізнесу конвертувати валютні кредити у гривні

 • 91882 переглядiв

Економіст Олександр Паращій вважає, що НБУ має переглянути заборону конвертації валютних кредитів у гривні для бізнесу. На його думку, це могло б покращити бізнес-клімат в Україні, а банки не потребують додаткового захисту.

Нацбанк має проаналізувати постанову про заборону конвертації валютних кредитів у гривні для бізнесу і пом’якшити її, адже це могло б сприяти бізнес-клімату в Україні. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив економічний експерт Олександр Паращій.

На скільки я розумію, це робилося в першу чергу для захисту банків. Мені здається, що наші банки - вони є самодостатніми, і їх не потрібно захищати перед їх клієнтами,

- зазначив Паращій.

На його думку, немає необхідності заборони конвертації валютних кредитів у гривні для платіжного балансу і курсової стабільності. Тому, якщо банк і клієнт домовилися про те, зо валютний кредит чи його частину можна конвертувати у гривню, вони повинні мати можливість це зробити.

Зобов’язання перед банками ніхто не скасовував. І добре, якщо бізнес хоче їх виконувати. Це могло б дійсно допомогти бізнесу, адже повторюся – банки зараз не в ситуації, коли у них є великі проблеми. Якщо банк має таке бажання – дивно, що вони не можуть цього зробити. Тут, мабуть має проаналізувати ситуацію НБУ і якось пом’якшити,

- вважає економічний експерт.

Зазначимо, вказана постанова, якою бізнесу заборонено реструктурувати свої валютні кредити, була прийнята ще на початку широкомасштабного вторгнення, коли головою НБУ був ще Кирило Шевченко. Новий очільник Нацбанку Андрій Пишний, виходячи з нинішніх обставин, може зробити крок на зустріч бізнесу, дозволивши банкам в індивідуальному порядку вирішувати питання щодо конвертування валютних кредитів у разі досягнення домовленостей з клієнтом.

Такий крок голови Нацбанку Пишного точно не залишиться непоміченим, сприяє покращенню відносин між банками і клієнтами та підвищить довіру до банківського сектору.

Контекст

Український бізнес з початку повномасштабного вторгнення продемонстрував стійкість і готовність швидко підлаштовувати роботу під поточні виклики.

У випадку з забороною конвертувати валютні кредити у гривню український бізнес нерідко вдається до непопулярних кроків, щоб лишитися на плаву та не втратити все.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників. Кризи 2008 та 2014 років завдали непоправного удару бізнесу, що кредитувався у валюті. Це призвело до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати кредит в гривні тоді не вдалося.

Популярні

Новини по темі

Курс валют на 26 липня: гривня продовжує зміцнюватись

 • 16222 переглядiв