ukenru
amku-vzyavsya-za-rozsliduvannya-visokikh-tarifiv-na-gaz

АМКУ взявся за "розслідування" високих тарифів на газ

 • 14626 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Антимонопольний комітет України найближчим часом вивчить обгрунтованість і прозорість тарифів на розподіл газу і в разі виявлення порушень зобов'яже регулятора - НКРЕКП - виправити ситуацію. Про це йдеться у повідомленні АМКУ "Щодо ситуації на ринках природного газу", опублікованому на сайті відомства в середу, 13 січня, передає УНН.

У Комітеті зауважили, що впродовж липня-грудня 2020 року "ми були свідками зростання тарифів на газорозподіл в абсолютній більшості областей". До того ж, ці тарифи суттєво відрізняються у різних суб’єктів.

Однак, вказали в АМКУ, тарифи на розподіл газу - зона відповідальності НКРЕКП. Саме комісія затверджує тарифи на послуги розподілу газу кожному окремому облгазу (який, своєю чергою, є суб’єктом природної монополії в окремо взятому регіоні) не залежно від того, кому він належить, зазначили в Комітеті.

"Обгрунтованість та прозорість формування такого тарифу буде вивчена Антимонопольним комітетом вже найближчим часом. У разі виявлення порушень Комітет змусить регулятора виправити ситуацію", - наголосили у відомстві.

Також там вказали на роль та дії АМКУ у питанні газових тарифів.

"Антимонопольний комітет вбачає ознаки домінування групи РГК на ринку природного газу. Дії цієї групи, а саме в них ціни на газ найвищі серед усіх постачальників, ретельно вивчаються Комітетом. Голова АМКУ Ольга Піщанська доручила регіональним відділенням Комітету провести поглиблене дослідження ринку постачання природного газу на предмет дотримання суб’єктами ринку природного газу та органами влади вимог законодавства про захист економічної конкуренції", - сказано у повідомленні.

В АМКУ зазначили, що "облгази групи РГК вже оштрафовані Комітетом за зловживання монопольним становищем – на 280 млн грн у грудні 2019 року (тоді ж їх було зобов’язано зробити перерахунок платіжок) та на 380 млн грн минулого місяця".

Водночас у Комітеті нагадали, що повноцінний ринок природного газу для населення почав діяти 1 серпня 2020 року. Українці отримали можливість обирати постачальника, у тому числі й за критерією нижчої ціни. "На сьогодні в Україні можна придбати газ і за 7, і за 10 грн за кубометр. І змінити постачальника можна в найкоротший термін. Але зробити це може виключно сам споживач", - вели далі в АМКУ.

У відомстві також розповіли, що за 5 місяців з початку роботи ринку "лише 3% громадян обрали нового газопостачальника". "Можна припустити, що окремі споживачі не змогли цього зробити через наявність певних бар’єрів – загрози від діючого продавця відключити від газу, нарахування неіснуючих боргів тощо. У випадку наявності таких бар’єрів при спробі зміни постачальника необхідно терміново звернутися до регулятора – НКРЕКП. І перешкоди мають бути усунені ним в найкоротші терміни", - зазначили в АМКУ.

Зазначимо, що вже кілька тижнів у низці міст України тривають масові акції протесту проти зростання тарифів, які влада обіцяла не підвищувати.

Ще у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%, але “не так сталося, як гадалося”.

4 січня поточного року НКРЕКП оприлюднила дані про тарифи для 43 газорозподільних компаній.

Найнижчий тариф на транспортування газу заплатять споживачі столичного “Київгазу” — 0,31 грн за куб. м, а також споживачі “Харківміськгазу” — 0,35 грн за куб. м, і “Кременчукгазу” — 0,39 грн за куб. м. При цьому найвищу вартість розподілу і транспортування газу отримали споживачі послуг компанії “Газовик” — 2,55 грн за куб. м. Як буде діяти в цій ситуації Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, наразі ще невідомо.

Після кількох днів нарад і засідань, у тому числі з Президентом, Прем'єром, новим очільником Міненерго, головою Нафтогазу та нардепами від "Слуги народу", на засіданні щодо "тарифної кризи" 13 січня уряд таки вирішив знизити тарифи на газ - декларувалося зменшення "на 30%" - до 6,99 грн за куб. 

За словами в.о міністра енергетики Юрія Вітренка на нараді у Президента у день засідання уряду, "з 1 лютого всі споживачі України будуть сплачувати суттєво менше за природний газ". 

Прем'єр Денис Шмигаль на цій же "президентській" нараді заявив і про "низку рішень по цінах за розподіл газу – так звана абонплата". Очільник уряду заявив, що питання "опрацювали з профільним комітетом, депутатами ВР – проситимемо про прийняття відповідного законопроекту і зниження ціни в галузі розподілу газу і зменшення цієї абонплати". Нараду щодо тарифів вже провели і в парламенті.

Також уряд вирішив запровадити державне регулювання ціни на газ на період карантину - на тлі уже існуючого в Україні ринку газу. Прем'єр зазначив, що рішення ухвалене сьогодні на нараді під керівництвом Президента, запевнивши, що "це не означає, що ми відходимо від ринкового регулювання ціни на газ".

Українські Національні Новини

Економіка