ukenru
zvilneniy-britanets-iz-rosiyskogo-polonu-dav-pershe-intervyu-pislya-obminu-povodilisya-girshe-nizh-z-sobakoyu

Звільнений британець із російського полону дав перше інтерв'ю після обміну: поводилися гірше, ніж з собакою

 • 431747 переглядiв

КИЇВ. 25 вересня. УНН. Британець, звільнений із російського полону в результаті обміну полоненими, розповів, як росіяни били його ножем у спину та змушували слухати радянські пісні в крихітній камері 24 години на добу. Про це він розповів в інтервʼю The Sun, передає УНН.

Деталі

Під час українсько-російського обміну у середу, 21 вересня, було звільнено п'ять громадян Сполученого Королівства, двоє з яких були засуджені окупаційною владою «ДНР» до смертної кари.

Серед звільнених був і Ейден Аслін, який був доставлений до Ер-Ріяда в середу разом з чотирма іншими британцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із російського полону вдалося звільнити десятьох іноземних громадян.

Британець розповів виданню The Sun у своєму першому інтерв’ю, що російські слідчі катували його, обіцяючи йому «прекрасну смерть».

Перебування у російському полоні

28-річний Аслін з Ноттінгемшира в центральній Англії жив та служив у морській піхоті України, коли Росія вторглася в лютому.

Він потрапив у полон під час боїв за Київ і був засуджений до смертної кари в червні російськими окупантами в самопроголошеному «суді ДНР» за звинуваченням у найманстві.

Аслін розповів Sun, що його неодноразово били кийком під час допиту.

«Він (російський офіцер — ред.) вказував мені на спину та показав свій ніж, і я зрозумів, що він вдарив мене», — розповідав Аслін, показуючи численні шрами на спині.

Тоді офіцер запитав його «хоче він швидкої смерті чи красивої»:

«Я відповів, що краще швидка смерть, на що отримав відповідь — Ні, тебе чекає прекрасна смерть», — додав британець.

Аслін сказав, що його тримали в одиночній крихітній камері без води з вошами, тарганами і без денного світла, як зазначив британець — «поводилися гірше, ніж із собакою».

Чоловік розповів, що його викрадачі «вмикали російський гімн, підставили його до петлі та наказували співати його», інакше його знову поб’ють. Часто змушували кричати — «Слава Росії».

У неділю Ейден Аслін написав у Twitter:

«Після того, як мене змусили співати російський гімн щоранку протягом останніх 6 місяців, я думаю, що настав час навчитися чогось кращого — вивчити український гімн».

Суд в самопроголошеній «ДНР»

У травні Ейден Аслін потрапив під «суд» за найманство у самопроголошеній «ДНР» на сході України. Йому винесли смертний вирок у справі за найманство.

Як раніше повідомляв УНН, на початку червня «суд» самопроголошеної «ДНР» за найманство засудив до страти двох громадян Великої Британії Шона Піннера та Ейдена Асліна, а також громадянина Королівства Марокко Брагіма Саадуна.

Крім того, ще один засуджений до смерті у самопроголошеній республіці 45-річний британець Пол Урі помер 10 липня «через хворобу». Його затримали на контрольно-пропускному пункті 25 квітня разом із 22-річним Діланом Гілі, британським волонтером. За даними The Guardian, Пол Урі не брав участі у бойових діях і був волонтером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «суд в ДНР» над п'ятьма іноземцями відбудеться 15 серпня.

«Коли я почув, що мені винесли смертний вирок, хотілося плакати, але я просто не міг. Це було буквально питання виживання. Протягом усіх п'яти місяців у полоні я не міг плакати», - сказав чоловік.

Після суду чоловіків доправили в СІЗО, де над ними далі знущалися росіяни. Згодом, усіх їх доправили в аеропорт. Ейден розповів, що чув слово «обмін», але не розумів його значення. Після, вже стало відомо, що усі повертаються з полону додому.

«Попри все, через що ми пройшли, я знав, що рано чи пізно ми побачимо світло в кінці тунелю, і що я повернуся, щоб побачити Діану (дівчину Ейдена — ред.) та свою родину».

Нагадаємо

Україна звільнила з російського полону 10 іноземних громадян.

Українські Національні Новини

Новини Світу