zrazky-misii-nasa-daly-zmohu-rozpiznaty-vyrishalnu-podiiu-istorii-misiatsia

Зразки місій NASA дали змогу розпізнати вирішальну подію в історії Місяця

 • 14482 переглядiв

Аналіз місячних зразків показав, що найбільший кратер на Місяці утворився 4,338 млрд років тому. Це відкриття проливає світло на історію Місяця і ранню космічну обстановку навколо Землі.

Зразки ґрунту, доставлені на Землю місіями "Аполлон", як і раніше, дозволяють робити нові відкриття. Нещодавно дослідники розрахували, коли і чому Місяць колись був покритий магмою. Пише УНН з посиланням на New Scientist.

Деталі

Завдяки хімічному аналізу кристалів циркону, виявлених у місячних зразках, дослідники з'ясували, що близько 4,338 мільярда років тому величезна скеля врізалася в поверхню Місяця, - таким чином виник найбільший кратер на Місяці.

Дослідження крихітних кристалів циркону, знайдених у місячних зразках, припускає, що багато з них затверділи з магми мільярди років тому. Було проведено нові точніші вимірювання віку 10 кристалів циркону, доставлених на Землю в рамках програми NASA "Аполлон" (Apollo program).

Щоб провести таке датування, нам потрібно розчинити ці циркони. Місячний матеріал дуже цінний, і у світі дуже мало лабораторій, яким можна довірити це зробити, тому ніхто по-справжньому не наважувався це зробити - коли я зробив свій перший експеримент, я був у жаху..

- говорить Мелані Барбоні з Університету штату Аризона.

З'ясувалося, що всі кристали утворилися одночасно, 4,338 мільярда років тому.

Вони утворилися в результаті одного величезного удару. Якщо кратер від цього удару відтоді не був прихований рухомими пісками та іншими уламками, то те саме зіткнення, яке створило ці кристали, ймовірно, утворило басейн Південний полюс-Ейткен, найбільший кратер на Місяці, каже Барбоні.

У NASA відмовилися від проєкту дослідження Місяця через високу вартість18.07.24, 18:16

Можна сказати, що виявлено найважливішу подію в історії Місяця. Крім того, дослідники бачать у ній розповідь про космічну обстановку на Землі в той час.

Місяць - дуже маленька ціль порівняно із Землею, тому ймовірність того, що на той час Земля зіткнулася з чимось дуже великим, була дуже висока... Цей великий камінь міг залишити після себе якісь космічні блага, наприклад, воду, яка могла допомогти зародженню життя

- повідомляє представник Університету штату Аризона.

Нагадаємо

NASA відмовляється від проєкту VIPER з дослідження Місяця вартістю 450 млн доларів через збільшення витрат і затримок, однак планує використовувати технології VIPER в інших місячних місіях.

Популярні

Новини по темі