znesennia-sadyby-zelenskykh-minkult-poiasnyv-chomu-budivlia-ne-mala-statusu-pamiatky

Знесення садиби Зеленських: Мінкульт пояснив, чому будівля не мала статусу пам'ятки

 • 25671 переглядiв

Міністерство культури заявило, що садиба Зеленських не мала статусу пам'ятки через відсутність документів від КМДА. Мінкульт звинуватив КМДА у неякісній підготовці документів для захисту історичних будівель.

У Міністерстві культури та інформаційної політики заявили, що знесена забудовником садиба Зеленських не мала статусу пам'ятки через те, що КМДА не підготувала та не подала необхідні для внесення будівлі до реєстру документи. Про це пише УНН з посиланням на заяву МКІП.

Деталі 

Щодо Будинку Євменія Зеленського. Він не внесений до Державного реєстру нерухомих памʼяток тільки з однієї причини. КМДА за увесь час не спромоглася підготувати та подати необхідну для внесення будівлі до Переліку об’єктів культурної спадщини облікову документацію

- йдеться в заяві Міністерства культури та інформаційної політики. 

У Мінкульті додали, що з відповідним листом щодо садиби Зеленських від 18 липня до них звернулася ГО "Спадщина Київ", але майже тоді ж забудовник практично повністю зруйнував будівлю.

Знесення садиби Зеленських: правоохоронці Києва проводять слідчі дії22.07.24, 14:40

Проте МКІП все одно невідкладно розгляне подану облікову документацію на засіданні Експертної комісії з питань обліку об’єктів культурної спадщини

- заявили у Мінкульті. 

У відомстві також вказали на садибу Барбана по вулиці Обсерваторна, 6. Там кажуть, що "Будинок житловий Барбанів" рекомендовано до занесення до Реєстру, але присвоєння йому пам’яткоохоронного статусу понад пів року гальмується КМДА.

У Мінкульті попереджують, що це  загрожує втратою чергової історичної будівлі в Києві.

Доповнення

Окрім того, у Мінкульті підкреслюють, що у своєму дописі Київський міський голова намагається описати ситуацію навколо декількох обʼєктів культурної спадщини та робить відверто неправдиві закиди на адресу Міністерства культури та інформаційної політики.

Від Департаменту охорони культурної спадщини Київська міська державна адміністрація – КМДА за останні два роки до Міністерства культури та інформаційної політики України надійшли звернення щодо занесення до Державного реєстру нерухомих памʼяток не понад 1500, а 817 обʼєктів

- наголошують у МКІП.

Там також пояснили, що за результатами опрацювання МКІП прийнято 3 накази щодо занесення 242 пам’яток із зазначених переліків до Реєстру.

Через знесення історичної садиби Зеленських Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження21.07.24, 11:10

Причина такого рішення - лише на таку кількість обʼєктів, поданих столичним органом охорони культурної спадщини, облікова документація відповідала вимогам законодавства. 

Більшість документів, поданих КМДА до МКІП, були виготовлені неуважно, містили численні грубі помилки. Це зокрема, обʼєкти із символікою комуністичного та тоталітарного режиму

- наголошують у Мінкульті. 

Нагадаємо

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що місто подасть до суду на забудовника за несанкціоноване знесення садиби Зеленських. Влада вимагатиме відбудувати садибу та розслідувати всіх причетних до її знищення.

Володимир Омельченко

Політика

    Популярні

    Новини по темі