zemli-ahrarnykh-naukovtsiv-vystavliat-na-auktsion-u-serpni-borhy-deiakykh-derzhpidpryiemstv-naan-siahnuly-milioniv

Землі "аграрних науковців" виставлять на аукціон у серпні - борги деяких держпідприємств НААН сягнули мільйонів

 • 102158 переглядiв

Землі, які будуть виставлені на аукціон раніше знаходилися в користуванні Національної аграрної академії. Ті своєю чергою отримали «національне багатство» у спадок від радянських колгоспів.

Земля України розпродається. Фонд держмайна готує перші 100 тисяч гектар до передачі на аукціон. Про це розповів керівник відділу проєктів Prozorro.Продажі Олександр Лихотоп під час AGRO INVEST DAY 2024, повідомляє УНН.

За словами Лихотопа, це пожвавить ринок, адже аграрія та великі агрохолдинги вже проявили зацікавленість. Землі, які будуть виставлені на аукціон раніше знаходилися в користуванні Національної аграрної академії. Ті своєю чергою отримали "національне багатство" у спадок від радянських колгоспів. Весь цей час земля оберталася у сірих схемах НААН, збагачуючи посадовців та співробітників самої академії.

Одна з таких держпідприємств НААН, що підпала під передачу до Фонду держмайна - "ДГ Агрофірма "Надія"". Попри заяви НААН, що землі "Надії" ніколи не передавалися в оренду - виявилось, що зовсім нещодавно майже вся їх земля була передана приватній компанії для вирощування соняшнику.

Крім того, держпідприємство заборгувало бюджету понад 2,2 млн грн..

Також "ДГ Агрофірма "Надія" відома тим, що за сприяння НАБУ намагається відібрати земельні ділянки у більш, ніж тисячі АТОвців. Останні приватизували землю у Сумській області, проте в "Надії" вважають, що ці землі належали їм. Законних підстав вважати, що землі АТОвців мають відношення до НААН наразі немає - так постановив Верховний суд.

Проте в НАБУ та САП заявили про готовність допитати захисників країни.

Протистояння НАБУ, САП та АТОвців відбувається в рамках кримінального провадження, де фігурує зокрема ексміністр Микола Сольський. До своїх посад на держслужбі він працював адвокатом і зокрема сприяв тому, щоб АТОвці отримали земельні ділянки.

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі