ukenru
zelenskiy-pro-vaktsini-vid-covid-19-nepriyemno-vidchuvati-scho-ti-stoyish-z-prostyagnutoyu-rukoyu

Зеленський про вакцини від COVID-19: неприємно - відчувати, що ти стоїш з простягнутою рукою

 • 8019 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Президент України Володимир Зеленський заявив, що терміни вакцинації від COVID-19 чітко вказали на те, що Україна не є рівноправним членом Європейського Союзу. Проте він сподівається на допомогу партнерів із ЄС. Про це він сказав в інтерв’ю виданню Axios, яке виходить на американському телеканалі HBO, пише УНН з посиланням на пресслужбу ОПУ.

Цитата:

“Є декілька емоцій щодо вакцинації у світі. Можливо, вони не всі приємні, але я повинен їх озвучити. Те, що Україна не є рівноправним членом Європейського Союзу, – на це чітко вказали терміни вакцинації. Ми не в пріоритеті країн світу, які отримають вакцину одразу. Ті країни Євросоюзу, з якими у нас прекрасні відносини і до лідерів яких я звертався, сказали, що будуть нам допомагати. І дійсно вони частково від своїх вакцин будуть потроху віддавати нам. Але їм буде важко це пояснити своєму народові. Це дуже неприємно – відчувати, що ти стоїш з простягнутою рукою. Це та сама війна на сході”, — сказав Зеленський.

Що було раніше

Зеленський провів телефонну розмову з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн, закликавши ЄК до більш активного залучення до переговорного процесу України з виробниками вакцини від коронавірусу. Однак, з поставками вакцин в ЄС наразі спостерігаються проблеми.

Також до процесу переговорів раніше підключали послів України в іноземних країнах.

Наразі, для початку першої хвилі вакцинації від COVID-19 в Україні, вже підтверджено постачання 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Постачання вакцин в Україну, як очікується, почнеться вже в середині лютого.

Окрім того анонсовано, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко раніше заявив, що в Україні вакцина Pfizer від COVID-19 передусім використовуватиметься для вакцинування медичних працівників.

За словами міністра Кабінету міністрів Олега Немчінова, загалом у межах механізму COVAX Україна отримає до 16 млн доз вакцини від коронавірусу.

Водночас Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в України на підписанні або вже підписано контрактів на понад 30 млн доз вакцин від COVID-19.

МОЗ України сподівається розпочати вакцинацію від COVID-19 вже у лютому 2021 року і до 2022 року вакцинувати не менше 50% населення — уже виділено 9 пріоритетних груп. Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх громадян.

Україна раніше уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника — Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз вакцини, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші — а це трохи менше мільярда гривень — у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Українські Національні Новини

Політика