ukenru
zelenskiy-pidpisav-zakon-pro-zakhist-prav-spozhivachiv-finposlug

Зеленський підписав закон про захист прав споживачів фінпослуг

 • 11028 переглядiв

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. Президент України Володимир Зеленський підписав закон про захист прав споживачів фінансових послуг. Документ вводиться у дію за 3 місяці, передає УНН.

"Повернуто (16 жовтня - ред.) з підписом від Президента", - йдеться у повідомленні на сайті ВР.

Як повідомили у Нацбанку, документ зобов'язує фінансові установи розкривати повну інформацію про вартість послуг у рекламі та на сайтах.

"Українцям стане легше приймати правильні фінансові рішення. І вони будуть захищені від нав’язування непотрібних послуг, адже розумітимуть, які саме послуги включаються у повну вартість", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ назвав найчастіші скарги українців на фінустанови

Закон також передбачає нові штрафи для установ, які порушуватимуть права споживачів. Найбільша санкція – за збільшення процентної ставки в односторонньому порядку та без попередження споживача. За кожен випадок такого порушення установа повинна буде сплатити від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, відзначили у НБУ.

Також документом передбачені санкції, якщо установа не надала споживачеві повну інформацію про фінансову послугу, не надала примірник договору, уклала договір не в письмовій формі, або неповідомлення про відсуплення зобов’язання за договором.

Нагадаємо, 20 вересня Верховна Рада ухвалила в цілому зміни щодо захисту прав споживачів фінансових послуг. Відповідний проект закону підтримали 309 народних депутатів.

Українські Національні Новини

Політика