ukenru
zakonoproiekt-hetmantseva-pro-klub-biloho-biznesu-porushuie-konstytutsiiu-ukrainy-ekspert

Законопроєкт Гетманцева про "клуб білого бізнесу" порушує Конституцію України - експерт

 • 134858 переглядiв

Економічний експерт вважає, що законопроєкт про «клуб білого бізнесу», одним з авторів якого є Данило Гетманцев, порушує Конституцію України та створює дискримінаційні умови у бізнес-середовищі.

Законопроєкт про "клуб білого бізнесу", одним з авторів якого є голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, порушує Конституцію України та створює дискримінаційні умови у бізнес-середовищі. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Гетманцев у своєму Telegram-каналі повідомив, що разом з колегами підготував законопроєкт про "клуб білого бізнесу".   За його словами, суть документа в тому, що "якщо підприємець відповідає простим  та прозорим критеріям щодо рівня сплати податків вище середнього по галузі та вищий за середні по галузі рівень зарплати, податковий контроль у вигляді перевірок за ним не здійснюється. Це поза іншими перевагами. Перелік переглядається щокварталу".

Потрібно перш за все згадати Конституцію і те, що будь-яка дискримінація в Україні заборонена законом, основним. Тому тут питання до КСУ – чи можуть існувати у нас закони, які безпосередньо протирічать Конституції. Бо в такий спосіб складаються умови для дискримінації інших видів господарюючих суб’єктів і ініціатива йде від суб’єктів законодавчої ініціативи,  що, як на мене, неприпустимо в принципі. І всі подальші обговорення вони не мають сенсу виходячи з того, що це банально протирічать Конституції

- сказав Гаврилечко.

Водночас, на думку експерта, ліквідація податкової та митної служб взагалі дозволить знищити контрабанду на 100%, а корупцію у господарській сфері на 90%. "І як довела практика перших місяців повномасштабної війни, коли фактично ці дві служби не працювали, рівень податкових надходжень був більше ніж 90%, порівняно із плановим розписом державного бюджету. Тобто без них все працює. То може їх ліквідувати?", - запропонував Гаврилечко.

Експерт додав, що в історії є приклади цілих цивілізацій, які успішно існували без податківців, як, наприклад, Єгипетська. А от без бізнесу існування цивілізації чи держави – не можливе.

Крім того, він нагадав, що Україна чи не єдина країна у світі, яка має механізм блокування податкових накладних. 

"Більше ви не знайдете жодного прикладу, де чиновник самостійно може заблокувати діяльність господарюючого суб’єкта власною ініціативою з невідомих причин. Якщо ми  йдемо до Європи, як у нас записано в Конституції України, що ми прагнемо стати членом ЄС, то ми маємо використовувати європейські практики. Тобто, якщо є якісь претензії до господарюючого суб’єкта – для цього є суд, і відповідно ви в суді маєте доводити, в змагальному процесі, що ви праві. А якщо чиновник буде не правий і суд стане на бік господарюючого суб’єкта – тоді чиновник має з власної кишені покрити і всі судові видатки, і збитки підприємства також. А якщо він не зможе це покрити власними коштами – він має сісти за економічний злочин. І тоді у нас і з корупцією все буде набагато краще і з дотриманням законів з усіх боків", - додав Гаврилечко.

Нагадаємо

Член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна раніше заявила, що Гетманцев своїм законопроєктом про клуб білого бізнесу хоче під виглядом податкових нянь узаконити право податкової визнавати платника податків ризиковим для зупинки реєстрації податкових накладних. 

В ексклюзивному інтервʼю УНН волонтерка, засновниця креативної агенції ARENA CS, членкиня Борду Young Business Club Яна Матвійчук заявила, що податкова політика, яку здійснює Гетманцев сильно гальмує українську економіку і, якщо, його не зупинити, у майбутньому призведе до її занепаду.