zakhidni-kompanii-yaki-vyishly-z-rosiiskoho-rynku-zaznaly-zbytkiv-na-103-miliardy-dolariv-nyt

Західні компанії, які вийшли з російського ринку, зазнали збитків на 103 мільярди доларів - NYT

 • 29990 переглядiв

Західні компанії, які вийшли з ринку рф, зазнали збитків на загальну суму 103 мільярди доларів. Президент путін отримує вигоду від придбання активів за нижчою ринковою вартістю та запровадження високих податків на вихід з країни.

Західні компанії, які після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну оголосили про вихід із росії, сумарно зазнали збитків на 103 мільярди доларів. Про це повідомляє видання The New York Times, яке провело аналіз фінансових звітів, повідомляє УНН

Деталі

Як зазначає видання, президент росії володимир путін перетворив вихід великих західних компаній з ринку рф на вигоду для лояльної російської еліти і самої держави. Він змусив компанії, які бажають продати свої активи, робити це за заниженими цінами. Також російський диктатор обмежив продажі покупцями, обраними москвою. 

 The New York Times повідомляє, що володимир путін обклав компанії, які оголосили про відхід з росії, високими податками, в результаті чого за останній рік в російську скарбницю надійшло не менше 1,25 мільярда доларів.

Загалом, як зазначає видання, путін керує одним із найбільших фінансових потоків усередині росії з часів розпаду Радянського Союзу.

Державні підприємства придбали активи таких корпоративних гігантів, як Ikea і Toyota. У багатьох випадках путін особисто підписує угоди.У деяких випадках близьке оточення російського президента безпосередньо звертаються до нього з проханням втрутитися.

Наприклад, голландська пивна компанія Heineken знайшла покупця цієї весни і призначила ціну. Але російський уряд в односторонньому порядку відхилив угоду, повідомили NYT джерела, близькі до переговорів, і російські активи компанії опинилися в руках титана з виробництва аерозольних упаковок, одруженого з колишнім російським сенатором.

Канада розширила санкції щодо Росії, до списку потрапили десятки фізичних осіб12.12.23, 18:53

Більшість іноземних компаній залишаються в росії, не бажаючи втрачати мільярди, які вони вкладали туди протягом десятиліть. 

"Ті, хто йде, втрачають свої позиції", - сказав The Times прессекретар кремля дмитро пєсков. "І, звісно, їхню власність скуповують із серйозним дисконтом і переходять до наших компаній, які роблять це із задоволенням", - зауважив він.

Однак, хвиля компаній, які вирішили піти з російського ринку стала глобальним сигналом про те, що росія - ізгой у бізнесі, зауважує The New York Times. 

Економіка рф перебуває в напруженому стані й ризикує перегрітися. Те, як путін реагує на вихід західних компаній, тільки зміцнило імідж росії як небезпечного місця для ведення бізнесу. Навіть деякі високопоставлені російські чиновники визнають, що зниження конкуренції та іноземних інвестицій у довгостроковій перспективі зашкодить звичайним росіянам та економіці.

Politico: сьогодні очікується остаточне ухвалення 12-го пакету санкцій ЄС проти рф18.12.23, 09:50

Тетяна Краєвська

Новини Світу

Популярні

Новини по темі

"Київстар" відновив послугу SMS після хакерської атаки

 • 28870 переглядiв

Канцлер Німеччини Шольц захворів на Covid

 • 25118 переглядiв

Дефіциту електроенергії не зафіксовано - Міненерго

 • 31409 переглядiв