ukenru
zaboroniti-testuvannya-na-tvarinakh-v-ukrayini-khochut-perepisati-pravila-virobnitstva-kosmetiki

Заборонити тестування на тваринах: в Україні хочуть переписати правила виробництва косметики

 • 16197 переглядiв

КИЇВ. 7 листопада. УНН. Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув електронну петицію про заборону використання тварин при тестуванні косметичних засобів та запропонував розробити та затвердити технічний регламент із виробництва косметичної продукції, що відповідатиме стандартам Євросоюзу. Про це повідомляє УНН із посиланням на Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Так, Комітет ВР з питань екологічної політики та природокористування розглянув на своєму засіданні електронну петицію Скічко Е.А. про заборону використання тварин при тестуванні косметичних засобів, яка в установлений строк набрала 25 338 голосів на її підтримку.

Як зазначається, на сьогодні правила поводження з тваринами, що використовуються в наукових експериментах, тестуванні, навчальному процесі, виробництві біологічних препаратів встановлені статтею 26 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження".

"Насамперед у ній зазначено, що використання тварин у наукових експериментах, біологічному тестуванні, навчальному процесі допускається лише в разі, якщо відсутня можливість заміни їх іншими альтернативними методами і об'єктами. Перелік альтернативних методів і об'єктів для використання замість експериментальних тварин розробляється та затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти і науки", - повідомили у комітеті.

Члени комітету звернули увагу на те, що вільний обіг косметичної продукції на внутрішньому ринку ЄС дозволяється, якщо вони відповідають Регламенту № 1223/2009, який спрямований на забезпечення захисту здоров'я споживачів, встановлення правил щодо оцінки безпечності продукції, а також заборону досліджень на тваринах.

Як зазначається, таким чином, уряди країн ЄС мотивують виробників косметичних засобів використовувати альтернативні методи досліджень.

Тому, як вказано, виникає питання імплементації цих стандартів в Україні, а саме: адаптація документів, створення нормативно-правової бази та компетентних організацій, які забезпечать контроль їх виконання.

"…Комітет запропонував Міністерству охорони здоров'я до 1 лютого 2020 року внести на затвердження Кабінетом Міністрів України проект технічного регламенту про косметичну продукцію, яка відповідає Регламенту (ЄС) № 1223/2009 Європейського парламенту та Ради на косметичну продукцію, що розміщується на внутрішньому ринку ЄС. Кабінету Міністрів України Комітет рекомендує розробити та затвердити план заходів із впровадження технічного регламенту на косметичну продукцію", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в Україні з 2018 року хочуть заборонити випробування косметики на тваринах.

Тоді МОЗ України розробило проект постанови Уряду про затвердження нового технічного регламенту на косметичну продукцію на основі Регламенту ЄС №1223/2009. За допомогою документу мали усунути юридичні розбіжності, а також адміністративні та технічні бар’єри у торгівлі між Україною та країнами ЄС.

Нагадаємо також, що 15 вересня в Україні пройшов марш на захист тварин.

Українські Національні Новини

Суспільство