ukenru
yevropa-maye-buti-za-stolom-amerikano-rosiyskikh-peregovoriv-schodo-ukrayini-makron-i-fon-der-lyayyen

Європа має бути за столом американо-російських переговорів щодо України: Макрон і фон дер Ляйєн

 • 17524 переглядiв

КИЇВ. 7 січня. УНН. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен і президент Франції Еммануель Макрон під час брифінгу в п'ятницю заявили про те, що європейці повинні знаходиться за столом переговорів зі США та Росією з питань безпеки в Європі, пише УНН з посиланням на Le Figaro.

Цитата

"Яким би не було рішення, воно повинно пройти через Європу (...). Рішення буде тільки з Європою", - підкреслила фон дер Ляйен, говорячи про ситуацію навколо України і питання регіональної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Париж не бачить відведення російських військ від кордонів України

"Вся геополітична ситуація в регіоні вимагає, щоб Європа, Європейський Союз, могли запропонувати своє бачення, діяти і сидіти за столом з усіма зацікавленими сторонами", — додав Макрон.

Деталі

ЄС, США та Україна протягом декількох тижнів висловлюють стурбованість у зв'язку зі скупченням десятків тисяч російських солдатів на українському кордоні.

Російсько-американські переговори про безпеку повинні початися в понеділок в Женеві, після чого відбудеться зустріч Росія-НАТО і ще одна зустріч в рамках Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

"Ми збираємося разом запропонувати наше бачення архітектури європейської безпеки", - зазначив Макрон.

Він сказав, що він і канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонували президенту Росії Володимиру Путіну провести "в найближчі тижні" нову зустріч з Україною в "нормандському форматі".

Що було раніше

Напередодні відбулися переговори заступника голови Адміністрації президента Росії Дмитра Козака з політичними радниками з "нормандського формату" без України.

Перед цим, 5 січня, голова Офісу президента України Андрій Єрмак провів телефонні переговори з політичними радниками країн "нормандського формату" Німеччини та Франції.

Діалог відбувся на тлі побоювань України і західних партнерів через загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеки нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Українські Національні Новини

Політика