ukenru
yes-zbilshiv-kvoti-dlya-ukrayinskikh-eksporteriv-kuryatini

ЄС збільшив квоти для українських експортерів курятини

 • 9016 переглядiв

КИЇВ. 31 липня. УНН. Перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів підписав Угоду між Україною та Європейським Союзом про збільшення квоти для українських експортерів м’яса птиці, передає УНН із посиланням на прес-службу міністерства.

"Згідно зі змінами, річна квота на м’ясо птиці та переробленого м’яса птиці буде поступово збільшена у 2,5 раза", - розповіли у Мінекономрозвитку.

Квоти були збільшені в рамках дії Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Вказані зміни набудуть чинності після їх ратифікації Парламентами обох сторін.

Сьогодні імпортні квоти для поставок української курятини в ЄС становлять 20 тис. тонн на рік.

Нагадаємо, Україна просила ЄС збільшити квоти на експорт вітчизняної курятини ще три роки тому. Врешті-решт у березні цього року Єврокомісія повідомила про домовленість з Україною про збільшення безмитних квот. Підштовхнув до таких кроків ЄС найбільший виробник курятини в Україні, компанія "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка.

Єврокомісія планувала збільшити квоти до 70 тис. тонн. Та, судячи з інформації Мінекономрозвитку, вони були збільшені лише до 50 тис. тонн.

Водночас, за оцінкою Ради з питань експорту продовольства (UFEB), адекватна "куряча" квота має становити для України 150 тис. тонн.

Додамо, що станом на сьогодні постачати курятину в ЄС можуть лише два українські виробники, схвалені європейцями, – це компанії "Миронівський хлібопродукт" (ТМ Наша Ряба) і "Пан Курчак".

Українські Національні Новини

Економіка