ukenru
vooz-abo-greta-tunberg-viznachilisya-ymovirni-favoriti-na-nobelivsku-premiyu-miru

ВООЗ або Грета Тунберг: визначилися ймовірні фаворити на Нобелівську премію миру

 • 15476 переглядiв

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. Всесвітня організація охорони здоров'я - фаворит букмекерів на здобуття Нобелівської премії миру у п'ятницю, хоча експерти вважають, що Грета Тунберг і групи із захисту свободи преси також є сильними претендентами, передає УНН із посиланням на AFP.

Так, Премія миру буде присуджена у п'ятницю. У цьому році на її отримання номіновано 318 осіб, у тому числі 211 фізичних осіб та 107 організацій.

На думку експертів, у цьому році нагорода може дістатися організаціям, що активно борються за свободу преси. В якості можливих варіантів були згадані як "Репортери без кордонів", так і перебуваючий у США Комітет із захисту журналістів.

Екоактівістка Грета Тунберг - також у фаворитах серед експертів: на їхню думку, премія може дістатися як особисто Тунберг, так і групі активістів, включаючи її.

Серед експертів звучать і інші імена, зокрема німецька неурядова організація Transparency International, Всесвітня продовольча програма (WFP), ООН і її генеральний секретар Антоніо Гутерреш, канцлер Німеччини Ангела Меркель і афганський політик і активістка із захисту прав жінок Фавзі Куфі.

Раніше також стало відомо, що президент США Дональд Трамп був висунутий на нагороду двома скандинавськими депутатами, і наразі невідомо, чи буде він кандидатом цього року. Але експерти не вважають, що він дійсно отримає Премію миру.

Як повідомляв УНН, лауреатів Нобелівської премії у цьому році почали оголошувати у Швеції 5 жовтня.

Так, лауреатами Нобелівської премії в області фізіології і медицини за 2020 рік стали Харві Альтер, Майкл Хоутон і Чарльз Райс. Нагороду присудили за відкриття вірусу гепатиту С.

Нобелівськими лауреатами з фізики 2020 року стали англійський фізик Роджер Пенроуз, німецький астрофізик Райнхард Генцель і американський астроном Андреа Гез. Пенроузу премію присудили за відкриття того, що формування чорних дір служить надійним прогнозом загальної теорії відносності, а Генцелю і Гезу - за відкриття супермасивного компактного об'єкту у центрі Чумацького Шляху.

Крім того, Нобелівськими лауреатами з хімії 2020 року стали Дженніфер Дудна і Еммануель Шарпантьє. Премію присудили за винахід методу редагування геному CRISPR/Cas9.

Українські Національні Новини

Суспільство