vidnovlennia-okhmatdytu-blyzko-400-mln-hrn-potribno-lyshe-na-priorytetne-obladnannia-zahalni-zbytky-shche-rakhuiut

Відновлення "Охматдиту": близько 400 млн грн потрібно лише на пріоритетне обладнання, загальні збитки ще рахують

 • 17315 переглядiв

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє, що лише на обладнання для відновлення дитячої лікарні "Охматдит" після російського ракетного обстрілу знадобиться близько 400 мільйонів гривень, а загальні збитки ще підраховуються.

Під час відновлення "Охматдиту" близько 400 млн грн потрібно лише для забезпечення обладнанням, загальні збитки обраховуються, повідомили у МОЗ України у п'ятницю, пише УНН.

У списку пріоритетного обладнання - понад 55 номенклатурних позицій (загалом 242 одиниці обладнання) орієнтовною вартістю 400 млн грн

– зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Деталі

За даними МОЗ, уже йде робота над відновленням критично важливих медичних послуг в "Охматдиті". І йдеться насамперед про операційні блоки, відділення інтенсивної терапії та відділення дитячої онкології, офтальмології, урології та нейрохірургії, які мають запрацювати у найновішому корпусі лікарні.

"Хоч він також зазнав пошкоджень під час російської ракетної атаки 8 липня, проте відновлювальні роботи всередині приміщень, підготовка до скління та відновлення фасаду, уже тривають. Також розроблений план переведення зазначених відділень", - повідомили у МОЗ.

В МОЗ розраховують, що перша евакуація дитини з "Охматдиту" на лікування за кордон відбудеться наступного тижня12.07.24, 13:36

Окрім того, як вказано, сформовано перелік медичного обладнання, яке потрібно для відновлення надання найнеобхідніших медичних послуг.

Як повідомляється, завдяки уряду та благодійникам станом на вечір 11 липня на офіційних благодійних рахунках "Охматдиту" зібрано понад 470 млн грн, що дозволить розпочати першочергові роботи з відновлення.

Уже, як вказано, визначено три напрями, за якими будуть спрямовані зібрані кошти:

  • відновлення пошкоджених приміщень; 
  • створення можливостей для надання критично важливих медичних послуг;
  • будівництво нового корпусу замість зруйнованого та пошкоджених аварійних будівель.

Водночас, як повідомляється, триває робота з комплексного оцінювання завданих збитків. "Уже наступного тижня очікується перший дефектний акт щодо пошкоджень, яких зазнав нещодавно зведений корпус Охматдиту, на базі якого планується першочергово забезпечити надання медичної допомоги. По тому Охматдит оголосить збір конкурсних пропозицій на виконання робіт з відновлення. Після вибору експертної організації буде зрозуміла дата початку робіт та їхня тривалість", - пояснили деталі у МОЗ.

"Охматдит" наступного тижня відбере будкомпанію для ліквідації наслідків удару рф12.07.24, 13:13

Паралельно, як зазначається, відбувається процес обстеження об'єктів "Охматдиту", які належать до культурної спадщини міста, а також технічні обстеження інших пошкоджених будівель. "Після завершення цих обстежень можна буде розпочинати проектування нової будівлі на місці зруйнованих та критично пошкоджених корпусів. Фахівці вже займаються підготовкою медичного завдання, яке передує роботам із проектування", - додали у МОЗ.

"Заради міжнародного правосуддя варто передачі на розгляд МКС": Костін закликав притягнути рф до відповідальності за атаку на "Охматдит"12.07.24, 14:05

Популярні

Новини по темі