ukenru
vaktsinatsiya-vid-covid-19-chi-zmozhut-ukrayintsi-vibrati-vaktsinu

Вакцинація від COVID-19: чи зможуть українці вибрати вакцину

 • 16758 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Люди самі не зможуть вибрати той чи інший вид вакцини від коронавірусу під час масової вакцинації. Про це розповів виконуючий обов’язки голови Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін в ефірі каналу "Україна 24", повідомляє УНН

"Скоріш за все, що ні, тому що в залежності від того, яка вакцина коли приходить в країну, формується перелік групи ризику, яка буде вакцинуватися на так званій платформі. Платформа — це використання одного вакцинного інструменту або однієї вакцини шляхом використання єдиного підходу, тобто або мобільна бригада, або стаціонарний пункт щеплення", — сказав він.

Кузін розповів, якої вакцини прийде найбільше.

"Ми розуміємо, що найбільша кількість вакцин, яка має прийти, це від 2 до 3,7 млн, від AstraZeneca. Ті групи, які підпадуть під AstraZeneca, будуть вакцинуватися лише нею", — сказав він.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують в МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Угода проводиться через компанію-посередника в Україні "Лекхім", яку вибрав сам виробник.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов раніше заявляв, що в лютому Україна повинна отримати 700 тис. доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

У той же час Україна приєдналася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 млн доз вакцини від COVID-19 з ініціативи COVAX. Очікується, що безкоштовно.

На сьогодні відомо, що в Україні повинні поставити 117 тис. Доз вакцин компанії Pfizer в рамках глобальної ініціативи COVAX. Крім того очікується, що в рамках глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн ​​доз вакцин компанії AstraZeneca.

Старт вакцинації в Україні очікується в середині лютого.

Українські Національні Новини

Суспільство