v-ukraini-vprovadiat-suchasnu-elektronnu-systemu-yaka-zabezpechyt-prozorist-obihu-medychnoho-kanabisu

В Україні впровадять сучасну електронну систему, яка забезпечить прозорість обігу медичного канабісу

 • 14395 переглядiв

МОЗ анонсувало впровадження електронної системи для прозорого обліку медичного канабісу. Система, що має запрацювати у жовтні 2024 року, забезпечить контроль на всіх етапах обігу від виробництва до пацієнта.

В Україні впровадять електронну інформаційну систему, що забезпечить прозоре регулювання обігу медичного канабісу на кожному з його етапів. Очікується, що система запрацює у жовтні 2024 року. Про це УНН повідомляє з посиланням на МОЗ.

Повідомляється, що відповідну постанову сьогодні ухвалив уряд.

"Документом також затверджено порядок функціонування електронної системи, який передбачає, що усі операції з медичним канабісом мають фіксуватися й обліковуватися упродовж наступного дня після їхнього здійснення. Йдеться про понад 30 видів операцій щодо більш ніж 10 об’єктів обліку. Серед іншого у системі фіксуватиметься виробництво насіння медичного канабісу, посів, клонування, посадка рослин та садивного матеріалу, відправлення зразків на лабораторне дослідження, збір рослин, перевезення, купівля, виготовлення ліків, знищення відходів, відпуск в аптеці тощо. Обліку підлягатиме насіння, садивний матеріал, рослини, внутрішньоаптечні заготовки, ліки, відходи тощо", - йдеться в повідомленні.

Крім того, нагадаємо, усі види діяльності, пов’язані з медичним канабісом, ліцензуватимуться.

"Дозвіл на використання медичного канабісу в Україні — це турбота про якість життя пацієнтів та водночас велика відповідальність для держави. Тож ми запроваджуємо сучасну електронну систему, яка забезпечуватиме безпрецедентний рівень прозорості обігу медичного канабісу — від насінини й до відходів. Кожна рослина канабісу, кожна виготовлена з неї одиниця продукту матиме унікальний ідентифікатор, що забезпечить повний контроль над їх обігом та дозволить нам гарантувати якість і безпеку ліків, а також унеможливити їх несанкціонований обіг", - сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Він зазначив, що за потреби в Україні зможуть відстежити шлях продукту від виробника до пацієнта та виявити можливі порушення за допомогою електронних інструментів.

"Власником та адміністратором електронної системи буде Держлікслужба. Проте буде забезпечений обмін даними між нею та іншими державними системами і реєстрами. Зареєструватися і користуватися системою зможуть суб’єкти обліку (ліцензіати), уповноважені особи Держлікслужби, МОЗ, Нацполіції та СБУ. Доступ до системи буде безоплатним, цілодобовим та здійснюватиметься з використанням кваліфікованого електронного підпису", - інформує МОЗ.

Також повідомляється, що постанова про електронну інформаційну систему обліку канабісу набирає чинності 16 серпня 2024 року. Очікується, що система запрацює у жовтні 2024 року.

В МОЗ наголосили, що використання канабісу у немедичних (рекреаційних) цілях, як і раніше, залишається під забороною. Ліки на основі канабісу пацієнт зможе отримати відповідно до медичних показань, виключно за призначенням лікаря і за електронним рецептом.

Парламент легалізував медичний канабіс21.12.23, 12:46

Доповнення

Кабінет міністрів України виключив канабіс, його смолу, екстракти й настоянки з переліку особливо небезпечних речовин.

Анна Мурашко

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    На Олімпіаді-2024 встановлено перший світовий рекорд

     • 14971 переглядiв