v-ukraini-sposterihaietsia-tendentsiia-do-znyzhennia-vidsotkovykh-stavok-za-depozytamy-ekonomichnyi-ekspert

В Україні спостерігається тенденція до зниження відсоткових ставок за депозитами - економічний експерт

 • 82733 переглядiв

Обсяг депозитів в Україні зростає, але є тенденція до зниження відсоткових ставок за ними, вважає економічний експерт Олександр Паращій.

Обсяги депозитів в Україні зростають, але є тенденція до зниження відсоткових ставок по ним. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій.

Обсяги депозитів зростають, при чому зростають і депозити строкові, за які платять оці відсотки (11-12% на депозити в гривні – ред.) і в принципі депозити – залишки на карткових рахунках, на які майже не нараховуються ніякі відсотки… Депозити більше несуть в державні банки, в першу чергу тому, що державні банки більш зацікавлені в залученні депозиту. Бо вони більш активно кредитують економіку, ніж приватні, особливо ті банки, які з іноземним капіталом,

- зазначив Паращій.

За його словами, ставки за депозитами для населення залишаються відносно стабільними, проте є тенденція до зниження, тому що НБУ знижує свою ставку.

"Але суттєвого зниження поки що немає, ставки в середньому десь 11-12% (на депозити – ред.) в гривні", - зазначив Паращій.

Він додав, що відсотки за депозитами в іноземній валюті майже не зростають. Це на думку експерта повʼязано з тим, що ставки за вкладами, наприклад, в доларах такі, що заробляти на них не виходить. Водночас Паращій зазначив, що спостерігається невеликий приріст валютних заощаджень в банках, проте він не повʼязаний із депозитами. Гривневі депозити, за його словами, пропонують набагато цікавіші умови, навіть з урахуванням очікуваної девальвації.

Крім того, за даними експерта, в Україні є також попит на кредити..

Попит на кредити звичайно є, кредитний портфель зростає. При цьому нема такої тенденції, що кредити не повертаються. Тобто якість кредитів, які видаються, вона в принципі хороша і позичальники дотримуються в більшості умов,

- зазначив Паращій.

Він додав, що середня ставка по кредитах для населення в районі 30-35%.

Нагадаємо

Співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка поділилася порадами щодо вибору надійного банку для депозитів, розрахунку пасивного доходу від депозитів та врахування таких факторів, як відсоткові ставки, строки депозитів, податки та коливання валютних курсів, щоб зберегти та примножити заощадження в умовах економічної нестабільності.

Крім того, експерт розповіла, на що варто звертати увагу, щоб убезпечити себе від втрати коштів. Серед іншого, експерт радить при отриманні кредиту завжди розраховувати на гірший сценарій. Зокрема слід оцінювати власні можливості погашення позики в умовах зменшення доходів або виникнення непередбачених витрат. На що ще звертати увагу при отриманні кредитів, читайте за посиланням.

Популярні

Новини по темі

У Харкові почали будівництво ще трьох підземних шкіл

 • 20711 переглядiв

Німеччина виділяє 10 млн євро на відновлення "Охматдиту"

 • 35898 переглядiв