ukenru
v-silskikh-ambulatoriyakh-zakupleno-menshe-2-telemedichnogo-obladnannya-rakhunkova-palata

В сільських амбулаторіях закуплено менше 2% телемедичного обладнання – Рахункова палата

 • 6983 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. В Україні для діючих медичних амбулаторій закупили менше 2% від запланованого обсягу телемедичного обладнання для надання відповідних послуг. Про це свідчать результати аудиту ефективності використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, повідомляє Рахункова палата у пресрелізі на своєму сайті, передає УНН.

Так, повідомляється, що станом на 1 серпня Мінрегіон, як головний розпорядник коштів, затвердив розподіл майже 241 млн грн для закупівлі 2497 комплектів телемедобладнання. Його мали закупити для 2204 амбулаторій.

"За фактом – придбано лише 43 для медзакладів Кіровоградської області, що становить менше ніж 2% від запланованого", - йдеться в пресрелізі.

Рахункова палата перевірила ситуацію з закупівлею телемедобладнання у Донецькій, Запорізькій, Житомирській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Чернігівській областях. Виявлено, що в них для діючих амбулаторій не придбано жодного з 194 запланованих комплектів.

Водночас аудитори встановили, що телемедобладнання, придбане в рамках кошторисної вартості будівництва амбулаторії, не монтується і не використовується через неготовність більшості об’єктів будівництва. Ще одна причина – відсутність в амбулаторіях широкосмугового доступу до Інтернету, яке потрібне для надання відповідних медичних послуг. Проте управлінських рішень щодо підготовки робочих проєктів і закупівлі робіт з кабельного під’єднання амбулаторій до Інтернету не прийнято.

Аудитори Рахункової палати також виявили факти, коли кошти для придбання телемедобладнання виділялися двічі – для амбулаторії, яка будується, та діючої, що має бути закрита після будівництва нової.

Як повідомляв УНН, у Рахунковій палаті за результатами проведеного аудиту встановили, що з 2018 року за кошти субвенції на розвиток сільської медицини побудовано лише 17% нових амбулаторій від запланованого обсягу.

Українські Національні Новини

Суспільство