v-moz-rozpovily-pro-osoblyvosti-novoho-subvariantu-koronavirusu

В МОЗ розповіли про особливості нового субваріанту коронавірусу

 • 13461 переглядiв

В Україні виявлено три випадки нового субваріанту коронавірусу 'Omicron' - 'FLiRT'. Він швидше передається і краще уникає імунної відповіді, але вакцини залишаються ефективними проти нього.

Новий субваріант коронавірусу "Omicron" - "FLiRT" попередньо характеризується тим, що ще швидше передається від людини до людини й ще більшою мірою йде від імунної відповіді. Це означає, що людина яка не отримала бустерної дози вакцини має більший ризик захворіти.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі телемарафону, передає кореспондент УНН.

Кузін зазначив, що останні декілька місяців спостерігається зростання в абсолютних показниках захворюваність в Україні. Він нагадав, що на минулому тижні було зареєстровано три випадки нового субваріанту коронавірусу "Omicron" - "FLiRT", який до цього на території України не зустрічався.

Це є одним з субваріантів, який попередньо характеризується тим, що ще швидше передається від людини до людини й ще в більшій мірі йде від імунної відповіді. Це означає, що людина яка не отримала бустерної дози вакцини має більший ризик захворіти, якщо в неї є актуальний рівень імунітету проти COVID-19 через вакцинацію

- розповів Кузін.

Він повідомив, що попри те, що не надано ще офіційних оцінок ризику, з боку ВООЗ є повідомлення про те, що поточна вакцина яка використовується в Україні та в світі є такою ж ефективною проти цього штаму "FLiRT".

"Тому вакцинація є доступною, є вакцина на території України - більше півмільйона доз. Тобто сама вакцина залишається ефективним засобом", - сказав Кузін.

Також він повідомив, що загальні симптоми "FLiRT" - це підвищення температури тіла переважно в перші дні захворювання, кашель. Може виникати головний біль, втома в м'язах й ці симптоми є загальними для будь-якого штаму.  

Анна Мурашко

COVID-19

    Популярні

    Новини по темі