v-irani-na-prezydentskykh-vyborakh-peremahaie-reformist-masud-pezeshkian

В Ірані на президентських виборах перемагає реформіст Масуд Пезешкіан

 • 19615 переглядiв

В Ірані кандидат від реформістів Масуд Пезешкіан здобув перемогу у другому турі президентських виборів над ультраконсерватором Саїдом Джалілі, повідомило міністерство внутрішніх справ країни, пише УНН з посиланням на France 24.

Деталі

Пезешкіан отримав понад 16 мільйонів голосів, а Джалілі - понад 13 мільйонів із приблизно 30 мільйонів поданих голосів, повідомив представник виборчого органу країни Мохсен Есламі, додавши, що явка виборців становила 49,8 відсотка.

Повідомляється, що кількість зіпсованих бюлетенів перевищила 600 тисяч.

Пезешкіан подякував своїм прихильникам, які прийшли голосувати "з любов'ю та допомогти" країні.

"Ми простягнемо руку дружби всім; ми всі люди цієї країни; ми повинні використовувати кожного для прогресу країни", - сказав він в ефірі державного телебачення.

Кандидатура Пезешкіана, ще донедавна невідомого, як вказано, вселила надії іранських реформістів після багатьох років домінування консервативних та ультраконсервативних таборів.

Основна реформістська коаліція Ірану підтримала Пезешкіана за підтримки колишніх президентів Мохаммеда Хатамі та поміркованого Хасана Рухані.

Пезешкіан, 69-річний кардіохірург, закликав до "конструктивних відносин" із західними країнами, щоб відновити ядерну угоду та "вивести Іран із ізоляції".

58-річний Джалілі - колишній переговорник із ядерної програми Ірану, широко відомий своєю безкомпромісною антизахідною позицією, пише видання. Під час своєї кампанії він зібрав значну базу прихильників жорсткої лінії та отримав підтримку інших консервативних діячів.

Напередодні п'ятничного туру Пезешкіан та Джалілі взяли участь у двох телевізійних дебатах, під час яких вони обговорили низьку явку виборців, а також економічні проблеми Ірану, міжнародні відносини та інтернет-обмеження. Пезешкіан пообіцяв послабити давні обмеження на доступ до Інтернету та "повністю" протистояти поліцейським патрулям, які вимагають обов'язкового носіння хіджабу для жінок, що стало гучною проблемою після смерті Махси Аміні під вартою в поліції 2022 року. 22-річну іранську курдку затримали за підозрою в порушенні дрес-коду, і її смерть спровокувала місяці загальнонаціональних заворушень.

Доповнення

Вибори, призначені достроково після загибелі ультраконсервативного президента Ібрагіма Раїсі в результаті катастрофи вертольота, відбулися за першим туром, відзначеним історично низькою явкою минулого тижня. У першому турі минулого тижня Пезешкіан, який був єдиним реформістом, якому дозволили балотуватися, отримав найбільшу кількість голосів.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї, який володіє вищою владою, закликав до вищої явки у другому турі, наголосивши на важливості виборів. Він сказав, що явка у першому турі була нижчою, ніж очікувалося, але додав, що це не було актом "проти системи".

Голосування відбувається на тлі загострення регіональної напруженості через війну в секторі Гази, суперечки із Заходом щодо ядерної програми Ірану та внутрішнього невдоволення станом іранської економіки, що постраждала від санкцій, вказує видання.

Популярні

Новини по темі

Спека дещо спаде: прогноз погоди на сьогодні

 • 17698 переглядiв