ukenru
v-inp-polschi-ne-bachat-mozhlivosti-vidnovlennya-pamyatnika-upa-v-grushovichakh

В ІНП Польщі сумніваються у відновленні пам'ятника УПА в Грушовичах

 • 9946 переглядiв

КИЇВ. 22 травня. УНН. В Інституті національної пам’яті Польщі заявили, що якщо на місці розібраного монументу у Грушовичах знайдуть останки, то кожна похована там людина матиме свою могилу, але, напевно, там не буде пам’ятника на честь Української повстанської армії. Про це УНН повідомляє з посиланням на Польське радіо.

Віце-президент ІНП Кшиштоф Швагжик повідомив, що археологічні дослідження на комунальному цвинтарі у Грушовичах будуть проведенні 24 травня Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі для перевірки позиції української сторони, яка стверджує, що в місці, де стояв розібраний пам’ятник УПА, поховані останки вояків українського військово-політичного формування.

Віце-голова ІНП запевнив, що якщо під основою пам’ятника будуть знайдені останки, тоді кожна похована там людина матиме свою могилу.

"Напевно, там не буде пам’ятника на честь Української повстанської армії", - додав він.

На думку Швагжика, помилкою було те, шо на початку 1990-их років тодішня влада Польщі дала згоду на будівництво пам’ятника, присвяченого воякам УПА у Грушовичах.

"У Польщі ніколи не буде дозволу на побудову пам’ятників, присвячених формуванням, які мають на руках кров поляків", - сказав віце-голова ІНП Польщі.

Два роки тому було прийнято рішення про знесення пам’ятника УПА. Українська сторона вимагає його повернення.

За словами ІНП Польщі, українці отримали запрошення для участі у дослідницьких роботах на цвинтарі у Грушовичах. Про це поінформував віце-прем’єр України Павло Розенко. Він зазначив, що українці отримали відповідне запрошення від ІНП Польщі та вже відповіли на нього, надіславши перелік осіб, які можуть взяти участь у цих роботах.

Після знесення у 2017 році пам'ятника в Грушовичах Український інститут національної пам'яті заборонив ексгумацію і легалізацію пам'яті польських жертв на території України. Питання вшанування пам'яті жертв польсько-українських конфліктів є предметом переговорів міжнародної комісії під керівництвом віце-прем'єра, міністра культури і національної спадщини Польщі Петра Гліньского і віце-прем'єра України Павла Розенка. Остання зустріч комісії відбулася у лютому поточного року.

Українські Національні Новини

Політика