ukrayina-tse-ne-osobliviy-ekonomichniy-vipadok-vstup-do-yes-zdiysnenniy-doslidzhennya-yevropeyskikh-institutiv

Україна - це не особливий економічний випадок, вступ до ЄС здійсненний - дослідження європейських інститутів

 • 43037 переглядiв

Деталі

У новому дослідженні Віденський інститут міжнародних економічних досліджень (wiiw) та Фонд Бертельсмана Stiftung проаналізували, як економіка України порівнюється з країнами Центральної, Східної та Південно-Східної Європи, коли вони приєдналися до ЄС у 2004-2013 роках, а також поточну ситуацію в Україні.

Автори дослідження вважають, що за економічними критеріями вступу Україна не є особливим випадком і, як і одинадцять країн, які стали членами ЄС у 2004-2013 роках, повинна мати можливість успішно інтегруватися.

Цитата

«Однак передумовою для цього є необхідна політична воля в столицях ЄС для реалізації потенціалу, який існує в Україні», — каже Міріам Космел, старший експерт зі Східної Європи та сусідства з ЄС Фонду Бертельсманна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна продовжить рухатися шляхом трансформації на шляху до ЄС – Шмигаль

Існують також певні виклики, до яких них належать величезні втрати населення, спричинені війною, триваюча широко поширена корупція, слабке верховенство права, низька продуктивність економіки та низька привабливість для прямих іноземних інвестицій.

Автори дослідження зауважують, що економічно Україна навряд чи пережене ЄС, хоча у роки, що передували російському вторгненню, ВВП України зростав швидше, ніж ВВП ЄС у 2000-2008, 2010-2013, а також 2016-2019 роках.

Разом з тим, якби Україна приєдналася сьогодні, економіка ЄС зросла б на один відсоток, а її населення збільшилося б на дев’ять відсотків. Це схоже на ефект після вступу Польщі до ЄС у 2004 році.

Нагадаємо

Єврокомісія покращила прогноз, що стосується економіки України, зокрема зростання валового внутрішнього продукту (ВВП). Зазначається, що цього року показник сягне 4,8%, що значно перевершує весняні очікування.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Ватикан підтвердив заборону католикам ставати масонами

     • 41645 переглядiв