ukenru
ugorschina-znovu-prigrozila-blokuvati-pochatok-peregovoriv-pro-vstup-ukrayini-do-yes

Угорщина знову пригрозила блокувати початок переговорів про вступ України до ЄС

 • 80658 переглядiв

КИЇВ. 7 листопада. УНН. Угорщина може заблокувати початок переговорів про вступ України до Євросоюзу до виконання вимог щодо мови освіти для національних меншин. Про це заявив радник прем’єр-міністра Віктора Орбана Балаш Орбан в інтерв’ю NOS, пише УНН.

Цитата

«Було ухвалено нові закони, які зробили життя угорців в Україні нестерпним. Ми не можемо з цим погодитись. Позиція Угорщини кришталево зрозуміла: доки існує цей закон, не може бути жодних дискусій з українцями про їхню інтеграцію до Євросоюзу», – заявив радник прем'єра.

Деталі

Орбан має на увазі нещодавно прийнятий в Україні мовний закон, який зобов’язує меншини, не лише угорські, отримувати щонайменше 70 відсотків освіти українською мовою. В Будапешті стурбовані, що діти, які виростають в угорськомовній сім’ї в Україні, будуть сильно відставати в школі.

Водночас він зазначив, що Угорщина завжди була прихильником зближення України з Європейським Союзом, однак, що більш жорсткий мовний закон все змінив.

Доповнення

8 жовтня Єврокомісія представить позитивний звіт про реформи в Україні, Молдові та шести балканських країнах, які хочуть стати членами Європейського Союзу. Основна увага приділяється Україні, яка, на думку Комісії, готова почати переговори про вступ. Цей європейський вияв підтримки має велике значення для країни, яка перебуває у стані війни.

Видання зазначає, що в Україні погрозу вето Угорщини сприймають як цинічну гру. Будь-який маневр Угорщини в будь-якому разі викликає підозру в очах України, оскільки Угорщина продовжує підтримувати добрі стосунки з росією, яка вторглася в Україну. Тому у випадку мовного закону Україна не дуже довіряє щирості Угорщини. Цей закон слід дещо змінити, радить Єврокомісія. Але проблема не настільки велика, щоб від неї залежала доля понад 40 мільйонів українців.

У Брюсселі побоюються, що уряд Орбана займе непримиренну позицію в цьому питанні, щоб мати рацію в зовсім іншому питанні: отримання субсидій ЄС, на які Угорщина вважає, що має право. Брюссель відмовляється виплачувати ці гроші, понад 20 мільярдів євро, допоки в Угорщині існують проблеми з корупцією та верховенством права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед держав ЄС немає жодної, яка була б налаштована скептично щодо євроінтеграційних прагнень України – Стефанішина

Українські Національні Новини

Політика