ukenru
u-venislavskogo-ye-pitannya-do-mekhanizmu-ponovlennya-shevchuka-v-ksu

У Веніславського є питання до механізму поновлення Шевчука в КСУ

 • 23621 переглядiв

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Рішення Окружного адмінсуду столиці про поновлення ексочільника КСУ Станіслава Шевчука на посаді Голови є дуже дискусійним, особливо з точки зору механізму його виконання, адже останній на разі не унормований. Про це у коментарі УНН зазначив представник Президента Володимира Зеленського в КСУ Федір Веніславський.

“Що стосується звільнення Шевчука з посади судді та голови КСУ - це рішення дійсно було ухвалено Конституційним судом шляхом голосування на спеціальному пленарному засіданні. За це рішення проголосували 12 суддів КСУ. І якщо розцінювати це рішення з точки зору тих актів, які ухвалює суд, то питання неоднозначне.

Рішення і висновки КСУ, які стосуються виконання КСУ своїх повноважень, є остаточними та оскарженню не підлягають. В даному випадку, мова про трохи іншу сферу рішення, тому що воно стосувалося фактично припинення повноважень (Шевчука - ред). Чи можна це вважати загальним поняттям "рішення" - питання неоднозначне, і саме з цього питання КСУ зараз у провадженні має, якщо не помиляюсь, конституційне подання, щодо офіційного тлумачення норми Конституції, яка і передбачає, що рішення та висновки (КСУ - ред.) є остаточними”, - пояснив Веніславський.

Таким чином, за його словами, окрім КСУ, на сьогодні, сказати, що буде далі ніхто не може.

“Лише КСУ має право тлумачити цю норму Конституції (ст. 151-2 КУ, - ред.). І треба чекати на його рішення”, - додав представник Президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фальстарт Шевчука, або чи підлягає суддівський імпічмент скасуванню

Він також пояснив, що в резулютивній частині рішення ОАСК про “поновлення” Шевчука відсутні пояснення, як саме КСУ має виконувати таке рішення.

“Чи це має бути знову проведене засідання, чи це має бути пленарне засідання?

Тут ще є проблема, яка полягає в тому, що закон про КСУ і регламент КСУ — ці питання (поновлення на посаді - ред.) детально не унормували. І сьогодні, я не знаю, які будуть дії суддів з точки зору ухвалення або неухвалення рішення. Але як це буде відбуватися — мені складно сказати, бо наголошую ще раз — нормативного регулювання, яким чином має зараз діяти КСУ – немає”, - зауважив Веніславський.

Окрім того, він пояснив, що інстанції судів ОАСК і КСУ не можна ставити у залежність, бо Конституційний суд, за Конституцією, взагалі не належить до судової гілки влади, і він не є вищестоящим судом щодо окружного адміністративного.

“Тому на разі маємо таку цікаву юридичну конструкцію, за якої: є рішення КСУ, який є єдиним органом, що має право тлумачити Конституцію, визнавати неконституційними закони; є рішення, яке ухвалене колегіально (про усунення Шевчука з посади - ред.), а з іншого боку є одноособове рішення одного судді Окружного адмінсуду”, - сказав він, зауваживши, що спрогнозувати подальший розвиток подій “досить складно”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У середовищі юристів іронічно сприйняли спроби Шевчука поновитися на посаді глави КСУ

Як писав УНН, Шевчук був зміщений з посади голови КСУ в травні, шляхом таємного голосування суддів на підставі висновків комісії з регламенту й етики. Остання постановила, що в діях Шевчука — купа системних порушень, а сам він — не відповідає займаній посаді

Втім, 11 жовтня суддя ОАСК Андрій Федорчук виніс рішення "відновити" Шевчука. І хоча повного тексту цього судового рішення поки немає, Шевчук штурмує будівлю КСУ з вимогою допустити його на робоче місце.

Відзначимо, що згідно з думкою експерта групи "конституційна реформа" Реанімаційного пакету реформ Володимира Шаповала, "рішення ОАСК є нікчемним". 

Українські Національні Новини

Політика