ukenru
u-rnbo-sklikali-naradu-po-energopostachannyu-porushili-pitannya-nestachi-vugillya-na-skladakh

У РНБО скликали нараду по енергопостачанню: порушили питання нестачі вугілля на складах

 • 22680 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. У Раді національної безпеки і оборони України скликали нараду щодо безперервного енергопостачання населенню, обговоривши зокрема й проблему з постачанням вугілля на ТЕС у необхідній кількості, зважаючи на очікуване пікове навантаження на тлі прийдешніх морозів. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу РНБО.

"Секретар РНБО України Олексій Данілов провів міжвідомчу нараду з питань стабільного забезпечення вітчизняних споживачів енергоносіями", - вказали у пресслужбі.

Відкриваючи нараду, Данілов зазначив, що Апарат РНБО, як зазначається, "проводить планову і системну роботу щодо моніторингу стану забезпечення безперебійної роботи підприємств теплової генерації у зв’язку із очікуваним погіршенням погодних умов, і відповідні листи були направлені на ім’я Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та головам ОДА 11 січня 2021 року".

Він також звернув увагу "на неприпустимість зниження рівня виконавської дисципліни, наголосивши на незадовільному виконанні указу Президента України Володимира Зеленського", яким було уведене в дію рішення РНБО від 2 грудня 2019 року "Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки". Данілов також вказав на необхідність "посилення контролю за роботою об’єктів критичної інфраструктури у зимовий період".

Представники міністерств і відомств поінформували про поточний стан справ у енергетичній сфері. "Зазначалося, що підприємства енергетики здатні забезпечити стабільне енерго- та теплозабезпечення вітчизняних споживачів, насамперед населення", - заявили у РНБО.

"Відбувся обмін думками щодо шляхів розв’язання існуючих у галузі проблем, зокрема у частині постачання вугілля на ТЕС у кількості, необхідній для забезпечення резерву належного рівня, зважаючи на очікуване пікове навантаження через різке пониження температури", - вказали у Раді нацбезпеки і оборони.

Також повідомляється, що Данілов звернувся до учасників наради щодо питання розробки Стратегії енергетичної безпеки, створення якої передбачено Стратегією національної безпеки України. За його словами, в цій стратегії необхідно обов’язково враховувати існуючі виклики.

Додамо, за даними "Укренерго", на складах ТЕС та ТЕЦ запаси вугілля станом на 14 січня дорівнюють 688 тис. т при мінімально необхідних 900 тис. т, включення в роботу додаткових енергоблоків теплових електростанцій може бути здійснено на резервному паливі (газ, мазут). Водночас там запевнили, що на тлі очікуваного збільшення обсягів споживання електроенергії чере морози, яке в пікові години доби може зростати на величину до 3000 МВт і загалом сягати 25 000 тис. МВт, мають низку заходів для балансування енергосистеми та покриття додаткового навантаження, але не планують наразі "віялові відключення". Інформація про можливість таких заходів раніше з'явилася у мережі.

Зауважимо, ще 22 грудня УНН повідомив, що новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко і уряд скасують пільговий тариф для населення на електроенергію. А вже 28 грудня 2020 року влада офіційно зробила українцям “подарунок під ялинку”: з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення — тепер ціна становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

Додамо, через тотальне підвищення тарифів на "комуналку", у тому числі й значного зростання вартості газу для побутових споживачів, українці масово почали виходити на протести по всій країні. На тлі цього влада взялася шукати шляхи для зниження тарифів і субсидіювання, зокрема, людей, які для опалення використовують електрокотли.

Українські Національні Новини

Економіка