ukenru
u-nbu-poiasnyly-devalvatsiiu-hryvni-u-berezni

У НБУ пояснили девальвацію гривні у березні

 • 19882 переглядiв

У березні обмінний курс гривні коливався в обох напрямках, помірно знецінившись до кінця місяця через такі фактори, як збільшення попиту на імпорт, бюджетні видатки та податкові платежі, що змусило Національний банк збільшити продаж іноземної валюти до $1,8 млрд.

Обмінний курс гривні у березні коливався в обох напрямках, помірно девальвувавши до кінця місяця через низку чинників, що змусило Нацбанк збільшити продаж валюти до 1,8 млрд доларів. Про це повідомили у НБУ у макроекономічному та монетарному огляді за квітень, пише УНН.  

Деталі

"Ситуація на валютному ринку залишалася контрольованою, а курсові коливання – помірними", - вказали у НБУ.

За даними Нацбанку, "протягом березня обмінний курс гривні коливався в обидва боки, помірно девальвувавши за підсумками місяця внаслідок певного погіршення балансу попиту та пропозиції на ринку в другій половині березня". Це, як зазначається, зумовлювалося:

  • пожвавленням весно-польових робіт, що супроводжувалося збільшенням попиту на іноземну валюту з боку імпортерів добрив та засобів захисту рослин
  • зростанням потреби в імпорті енергоносіїв, у тому числі через інтенсифікацію обстрілів енергетичного сектору 
  • активізацією витрат бюджету з надходженням значних обсягів міжнародної допомоги в другій половині місяця 
  • завершенням періоду сплати річних та квартальних податків

"За таких умов НБУ наростив інтервенції з продажу іноземної валюти (до 1.8 млрд дол.)", - повідомили у регуляторі.

Також НБУ вказав, що відновив цикл зниження ставки, водночас, як повідомляється, дохідність гривневих активів у реальному вимірі зберігається додатною.