ukenru
u-mon-rozpovili-pro-mekhanizm-vstupu-dlya-ditey-z-timchasovo-okupovanikh-teritoriy

У МОН розповіли про механізм вступу для дітей з тимчасово окупованих територій

 • 10826 переглядiв

КИЇВ. 22 червня. УНН. Цього року механізм вступу для абітурієнтів з окупованих територій Донбасу та Криму уніфікували – вони всі зможуть вступати без ЗНО та за квотою. Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний, передає кореспондент УНН.

"На сьогоднішній день ми розширюємо той механізм, що був задіяний для вступників з Криму та Севастополю також на вступників з Донбасу. Механізм – вступ в межах квоти. Вступ без ЗНО, і конкуренція суто в межах виділеної квоти для них. З Донбасу вступали без квоти, без ЗНО, в межах загального конкурсу. Тобто складали загальний іспит, отримували конкурсний бал і цим конкурсним балом конкурували з дітьми, які складали ЗНО. Тепер механізм уніфікований – це квота, як для вступників з Донбасу, так і для вступників з Криму та Севастополя", - повідомив Стадний.

Так, квота буде присутня в кожному університеті, адже вступники не можуть скористатись можливістю приїхати.

"Ми бачимо, що КПВВ по той бік закриті, і вони не можуть скористатись можливістю, коли по ЗНО можуть вступити в будь-який заклад України. Тому розширюємо перелік закладів, щоб вони в межах квоти за вступними іспитами могли вступити в будь-який заклад", - розповів освітянин.

Стадний роз’яснив, що весь час існувала можливість вступати як за ЗНО, так і за вступними іспитами. Ці правила відрізнялись для Донбасу і Криму, але цього року ці правила було уніфіковано, перелік закладів розширений до понад 100.

"Не треба для цього складати ЗНО, достатньо приїхати до освітнього центру, заповнити освітню декларацію, скласти Історію України та Українську мову, і вступний іспит. Отримавши конкурсний бал, можна подавати заяви до всіх університетів після прийняття цього законопроекту", - зазначив Стадний.

Т.в.о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій додала, що сподівається, що законопроект приймуть вже наступного тижня.

Нагадаємо, що діти з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також АР Крим можуть не складати ЗНО для вступу у виші після прийняття відповідного законопроекту Радою, а їхні імена шифруватимуться при вступі - задля безпеки.

Українські Національні Новини

Політика