u-haiani-vvazhaiut-plan-venesuely-shchodo-rehionu-esekibo-nemynuchoiu-zahrozoiu-dlia-krainy-i-svitu

У Гаяні вважають план Венесуели щодо регіону Ессекібо "неминучою загрозою" для країни і світу

 • 40089 переглядiв

Президент Гаяни Ірфаан Алі стверджує, що заяви і дії венесуельського очільника Ніколаса Мадуро є "прямою загрозою" для його країни, і підтвердив, що збройні сили Гаяни перебувають у "найвищій готовності"; крім того, країна підтримує політичні контакти з ООН і Сполученими Штатами. Про це повідомляє УНН із посиланням на El Comercio та BBC.

Деталі

Президент Гаяни Ірфаан Алі у відповідь на заяви, зроблені президентом Венесуели Ніколасом Мадуро щодо території регіону Ессекібо, звернувся до нації та запевнив цієї середи, що план дій, розроблений Венесуелою, є "безпосередньою загрозою" територіальній цілісності Гаяни та миру у світі. 

Це пряма загроза територіальній цілісності, суверенітету і політичній незалежності Гайани

- заявив Алі.

Також, президент Гаяни оголосив, що передасть "це питання до Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, щоб цей орган вжив відповідних заходів", а також повідомив, що зв'язався з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем і Південним командуванням США, щоб поінформувати їх про те, що сталося.
Ірфаан Алі запевнив, що збройні сили Гаяни перебувають у "найвищій готовності"

Ми не дозволимо порушувати нашу територію і не дозволимо, щоб ця відчайдушна загроза перешкоджала розвитку нашої країни

- заявив Алі.

Доповнення

Президент Венесуели Ніколас Мадуро цієї доби представив у місцевих ЗМІ нову офіційну карту країни з включеною територією багатого нафтою регіону Ессекібо, що перебуває під владою Гаяни, а до неї, на протязі більше століття, входив до кордонів Британської Гвіани.

Напередодні у Венесуелі проведено референдум, на якому, начебто понад 95% виборців погодилися з тим, що Ессекібо має стати провінцією Венесуели. Але цей результат, як вказується, ніяк не впливає на суперечку між двома країнами в Міжнародному суді ООН щодо цього регіону, юрисдикцію якого Каракас відкидає.

Згідно із нещодавніми заявами Мадуро під час засідання Державної ради і ради оборони країни, Венесуелою оголошується низка заходів і майбутніх законів, спрямованих на конкретизацію володіння територією Ессекібо та її ресурсами. Зокрема Мадуро наказав державним компаніям негайно почати розвідку та розробку нафти, газу та мінеральних ресурсів у регіоні Ессекібо.

Світ повинен знати, Республіка Гаяна повинна знати, що, з огляду на історичні права на Ессекібу Гаяни, Венесуела має єдиний голос: Ессекібо - наш, незважаючи на всі відмінності

сказав Мадуро і оголосив про створення цілісної оборонної зони для цієї території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія запровадить санкції проти постачальників, які експортують військове обладнання до росії

Президент Гаяни у відповідь зазначив, що "оголошені заходи грубо ігнорують наказ Міжнародного суду ООН від 1 грудня 2023 року", маючи на увазі, що минулої п'ятниці ООН закликав Каракас "утриматися" від "будь-яких дій, які могли б змінити" статус території або які могли б "загострити або затягнути" суперечку, що наразі розглядається в суді.

Кинувши виклик Суду, Венесуела відкинула міжнародне право, верховенство права в цілому, правосуддя і збереження міжнародного миру і безпеки. Вона буквально оголосила себе країною поза законом

- сказав він.

Довідка

Венесуела давно претендувала на Ессекібо, посилаючись на історичні кордони іспанського колоніального періоду. Гаяна, однак, управляє регіоном більше століття і наполягає на тому, що кордони були визначені арбітражною групою 1899 року.

Багатство Гаяни, як зазначає BBC, в основному базується на видобутку та експорті нафти, - це зробило її економіку однією з найбільш швидкозростаючих у світі в останні роки.

Виявлення нафти у водах біля узбережжя річки Ессекібо в 2015 році допомогло розпалити поточну суперечку. Напруженість ще більше посилилася у вересні 2023 року, коли Гаяна провела аукціон на ліцензії на розвідку цих вод.

Нагадаємо

УНН повідомляв, що Президент Мадуро оголосив західну частину Гаяни, провінцію Ессекібо, 24-м штатом Венесуели. Нафтовим компаніям, які працюють у морі, він дав три місяці для завершення операцій

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У Дніпрі пролунали вибухи - ЗМІ

     • 34624 переглядiв