ukenru
u-frantsiyi-nabuv-chinnosti-antikhuliganskiy-zakon

У Франції набув чинності "антихуліганський" закон

 • 9546 переглядiв

КИЇВ. 11 квітня. УНН. Затверджений французьким президентом Еммануелем Макроном так званий "антихуліганський" закон, спрямований на протидію агресивним учасникам маніфестацій, набув чинності у Франції. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Франції Крістоф Кастанер у своєму Twitter, передає УНН.

"Закон, спрямований на зміцнення та гарантування підтримання громадського порядку під час демонстрацій, опублікований в Офіційному журналі і вступив в силу сьогодні вранці", - написав Кастанер.

Він підкреслив, що цей закон "гарантує французам безпеку і захищає їх від насильства".

"Це закон, який захищає наші інститути і наші свободи", - додав міністр.

Раніше влада Франції на тлі протестів "жовтих жилетів", які часто супроводжуються погромами, оголосила про підготовку законодавства, яке має суттєво посилити покарання для учасників заворушень під час демонстрацій.

Підготовлений урядом документ отримав у середині березня підтримку французького парламенту у першому читанні. Згодом міністр зі зв'язків з парламентом Марк Фресно заявив, що другого читання законопроекту у парламенті не буде.

При цьому конституційна рада Франції відмовилася затвердити статтю, яка дозволяє префектам при певних умовах забороняти участь у демонстраціях особам, які становлять особливу загрозу суспільству. Третя стаття, що викликала найбільші суперечки, передбачала дати префектам право забороняти участь в акції протесту будь-кому, хто "становить серйозну загрозу для громадського порядку". За недотримання цієї заборони передбачалося тюремне ув'язнення на термін до шести місяців і штраф у 7,5 тисячі євро.

Тим часом конституційна рада схвалила кілька інших статей закону, які також отримали неоднозначні оцінки. Одна з них стосується введення покарання для тих, хто з'явиться на акції протесту з закритим маскою або шарфом обличчям: до 15 тисяч євро, а також можливість тюремного терміну. В "антихуліганському" законі також прописуються правила обшуків у районах маніфестацій на наявність предметів, які можуть використовуватися як зброя.

Як повідомляв УНН, рух "жовтих жилетів" виник у Франції у середині листопада 2018 року на знак протесту проти зростання цін і податків. Надалі маніфестанти виступали проти інститутів влади, які вони звинувачують у неефективному управлінні країною і в тому, що вжитих заходів щодо боротьби з бідністю недостатньо.

У країні пройшло вже більше двадцяти загальнонаціональних днів протесту, які у багатьох великих містах, у тому числі в Парижі, супроводжувалися сутичками маніфестантів з силами правопорядку, підпалами, пограбуваннями магазинів.

Українські Національні Новини

Новини Світу