ukenru
u-2022-rotsi-domohospodarstva-shchodnia-vykydaly-ponad-1-miliard-portsii-yizhi-zvit-oon

У 2022 році домогосподарства щодня викидали понад 1 мільярд порцій їжі - звіт ООН

 • 25611 переглядiв

У 2022 році домогосподарства викидали понад 1 мільярд страв на день, тоді як 783 мільйони людей голодували, а третина людства стикалася з проблемою продовольчої безпеки. Про це повідомляється у звіті ООН про індекс харчових відходів за 2024 рік.

В 2022 році домогосподарства викидали понад 1 млрд порцій їжі щоденно. Про йдеться у представленому ООН звіті Індексу харчових відходів (Food Waste Index Report 2024), пише УНН.

Деталі

Звіт підготувала Програма довкілля ООН (UNEP) напередодні Дня нульових відходів, який відзначають 30 березня.

Домогосподарства на всіх континентах змарнували понад 1 мільярда порцій їжі на день протягом 2022 року в той час як 783 мільйони людей зазнавали голоду, а третина людства зіткнулася з браком продовольства

– повідомляє ООН.

Зокрема, 150 мільйонів дітей віком до 5 років страждають від уповільненого росту та розвитку через брак критично важливих поживних речовин у їхньому раціоні.

У 2022-му було згенеровано 10,5 мільярда тонн харчового сміття (в тому числі непридатного в їжу), що дорівнює 132 кілограмам на душу населення і майже п’ятій частині всієї їжі, доступної споживачам. З усього обсягу змарнованої їжі 60% припадає на рівень домогосподарств, сервіс харчування відповідальний за 28%, роздрібна торгівля – за 12%

– йдеться у звіті.

За словами виконавчої директорки UNEP Інґер Андерсен, марнування їжі є трагедією, яка, зокрема, негативно впливає на клімат і довкілля.

Хороша новина полягає в тому, що ми знаємо: якщо країни віддадуть цьому питанню пріоритет, вони зможуть суттєво зменшити втрати їжі та відходи, зменшити вплив на клімат та економічні втрати та прискорити прогрес у досягненні глобальних цілей

– заявила вона.

ООН посилається на дані, за якими харчові відходи генерують 8-10 відсотків щорічних викидів парникових газів, що майже в 5 разів більше, ніж авіація. Вони також призводять до втрати біорозмаїття, адже займають майже третину світової площі землі, придатної до сільського господарства. Наслідки від втрат харчів та самих відходів для глобальної економіки оцінюються в близько 1 трильйона доларів.

При цьому UNEP посилається на приклади, зокрема, Японії та Великої Британії, яким вдалося знизити обсяги втрат їжі відповідно на 31% і 18%. Програма ООН відстежує прогрес країн, визначивши за мету скоротити втрати харчів удвічі до 2030 року.

ООН попереджає, що 2024 рік може бути рекордно спекотним20.03.24, 18:19 • [views_0]