ukenru
tse-buly-vzhe-chetverti-rozbyti-bishimbaievym-dveri-baizhanov-rozpoviv-pro-kharakter-eksministra-ekonomiky-kazakhstanu-i-yoho-biiky-z-druzhynoiu

"Це були вже четверті вибиті Бішімбаєвим двері": Байжанов розповів про характер ексміністра економіки Казахстану і його бійки з дружиною

 • 31421 переглядiв

Бахитжан Байжанов, обвинувачений у справі про вбивство Салтанат Нукенової, дружини екс-міністра економіки Казахстану, пояснив, що не повідомив про злочин і приховав докази через свій казахський менталітет і небажання втручатися в жорстокі стосунки подружжя.

У Казахстані відбулося чергове засідання суду у скандальній справі про вбивство з особливою жорстокістю дружини екс-міністра економіки Казахстану - Салтанат Нукенової. Сьогодні судді допитували другого підсудного Бахитжана Байжанова, який проходить за статтями: "Приховування злочину", "Недонесення про достовірно відомий скоєний особливо тяжкий злочин". Про це пишуть казахстанські ЗМІ, передає УНН.

Деталі

Журналісти помітили, що під час допиту Бахитжан Байжанов зачитував усе з паперу. Він сказав, що йому дуже шкода, що не зміг допомогти Салтанат, і попросив вибачення в її рідних. Він так само заявив, що шкодує, що його "легковажність і неусвідомленість не дозволила побачити критичність стану Салтанат".

Бішимбаєв покликав мене і попросив допомогти. Я зайшов у кабінку. Мені здалося, що дихання Салтанат стало частішим і гучнішим. Я вирішив, що вона спить. Мене це не насторожувало. Я думав, вони всю ніч не спали, вживали алкоголь і вона була дуже втомленою. Тепер я розумію, що моя неуважність списала її часте дихання на втому.

- пояснив свою неучасть у ситуації підсудний.

Підсудний так само розповів, що увійшовши у віп-кабінку, він побачив багато розбитого посуду, гіпс і зламані двері, проте його це не здивувало, оскільки Бішімбаєв і раніше бив дружину. Він так само зазначив, що "це вже четверті двері" зламані в процесі з'ясування стосунків подружжя.

не здивувався, оскільки (між Бішімбаєвим і Нукеновою. - ред.) сварки, що переходять у бійки з пошкодженням меблів, стали звичною справою.

- сказав він під час допиту.

Підсудний підкреслив, що "не міг вплинути на цю ситуацію, хоча по-людськи було шкода Салтанат".

Мій казахський менталітет, казахське виховання і мій скромний характер не дозволяли мені вказувати і давати поради Бішімбаєву, який набагато старший за мене, або втручатися в їхнє сімейне життя чи стосунки...

- сказав Байжанов

Засідання суду закінчилося після запитань до підсудного від судді, після чого було оголошено перерву до 15 квітня.

Контекст

Головний судовий розгляд у цій справі розпочався 27 березня за участю присяжних.

Чоловік убитої заявляє, що з його боку не було наміру вбивати. Однак, екс-чиновник визнає, що між ним і його дружиною Салтанат раніше траплялися бійки. Мовляв, цивільна дружина була нервовою, агресивною, психологічно нестабільною, постійно мучила його підозрами про зраду і ревнувала, а також зловживала алкогольними напоями.

Судмедекспертиза у справі про його вбивство свідчить, що екс-міністр економіки Казахстану Бішимбаєв міг душити свою дружину. Експерт зазначив, що жінку не тільки били по голові багато разів, а й душили.

Убивал в течение 8 часов: в Казахстане экс-министра экономики судят за убийство жены с особой жестокостью03.04.2024, 00:46 • [views_0]

Разом із колишнім чиновником на лаві підсудних його родич Бахитжан Байжанов, якому висунуто обвинувачення в приховуванні та недонесенні про злочин. Раніше, на суді він зізнався, що просив видалити відеозаписи з камер спостереження і відвезти телефон Салтанат Нукенової додому, щоб приховати геолокацію.

Тетяна Салганік

Кримінал та НП