ukenru
the-insider-i-bellingcat-pismennika-bikova-v-2019-rotsi-otruyili-ti-zh-spivrobitniki-fsb-yaki-zdiysnyuvali-zamakh-na-navalnogo

The Insider і Bellingcat: письменника Бикова в 2019 році отруїли ті ж співробітники ФСБ, які здійснювали замах на Навального

 • 18328 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. До отруєння в квітні 2019 року російського письменника і критика Путіна Дмитра Бикова причетні ті ж співробітники ФСБ, які отруїли Олексія Навального і Володимира Кара-Мурзу. Про це свідчить нове спільне розслідування The Insider і Bellingcat, передає УНН.

Деталі

Так, за даними журналістів, як і у випадку з Навальним і Кара-Мурзой, група потенційних отруйників з ФСБ включала хіміків з "Лабораторії" (НДІ-2 ФСБ) і співробітників Служби із захисту конституційного ладу (Друга служба ФСБ). Стежити за Биковим вони почали як мінімум за рік до отруєння.

Зокрема, за даними журналістів, у стеженні брали участь Володимир Паняєв, який подорожував під своїм ім'ям, і Валерій Сухарєв - під ім'ям "Микола Горохов". 

Згідно з розслідуванням, Бикова спробували отруїти 13 квітня 2019 року в Новосибірську, де він брав участь в "Тотальному диктанті". Тоді ж в місто прибули Паняєв і Іван Осипов з "Лабораторії" - під іменами Володимир Алексєєв і Іван Спірідонов.
Биков заселився в готель Domina на вулиці Леніна, і агенти ФСБ напевно знали, коли він буде відсутній в номері, вважають журналісти.

"У випадку з отруєнням Навального встановлено, що отруйники з "Лабораторії" нанесли отруту на спідню білизну. Якщо це так, то, мабуть, на наступний ранок Дмитро надягнув не той одяг, з яким попрацювали хіміки з "Лабораторії". Весь наступний день 14 квітня він відчував себе відмінно і брав участь у безлічі заходів, а 15 квітня разом з (дружиною - ред.) Катериною прилетів в Єкатеринбург, де знову ж цілий день провів в бадьорому настрої і виступив з черговою лекцією. А ось вранці 16 квітня, судячи з усього, Дмитро надягнув той самий одяг", - повідомляють розслідувачі.

Письменникові стало зле приблизно через три години, вже під час вильоту в Уфу з аеропорту. Після прильоту він не міг пересуватися самостійно.

Відзначається, що у Бикова було багато спільних симптомів з Навальний, в тому числі гіпергідроз і нормокардія на тлі гіповолемії, тобто зниження об'єму циркулюючої крові при збереженні звичайного ритму серцевих скорочень - пульс у Бикова був вище, ніж у Навального, 60-65, але все ж менш частий, ніж цього слід було б очікувати при гіповолемії.

У Бикова також були схожі лабораторні зміни за глікемічним профілем: висока глюкоза, кетони в сечі, трохи підвищена амілаза, вузькі зіниці, але лікарі тоді це списали на те, що в Уфі Бикову вводили багато барбітуратів, які теж викликають міоз (звуження зіниць).

Лікарі так і не зрозуміли, чому письменник був в комі, і лікували його тільки симптоматично, пишуть журналісти. Після кількох днів у комі Биков прийшов до тями.

Лікарі не прийшли тоді до однозначного діагнозу. Як і в випадку з Навальним, розглядали і версію, пов'язану з декомпенсацією цукрового діабету на тлі інфекції. Але вона виявилася неспроможною, тому що в подальшому у Бикова не відзначалося епізодів гіперглікемії під час відсутності будь-якої цукрознижувальної терапії, що нехарактерно для важких форм діабету, що призводять до кетоацидозу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменника Дмитра Бикова в несвідомому стані доставили в московську клініку

Коли Дмитро прийшов до тями в Москві, у нього на спині виявилася малинова пляма розміром з кулак. Звідки вона взялася, ніхто не знав. Шкіра в цьому місці лущилася, покривалася корочками і моторошно свербіла. Гоїлися воно десь місяць. Фахівці, з якими спілкувався The Insider, стверджують що "Новачок" в тих розчинах, які зазвичай використовуються для проникнення речовини через шкіру, не повинен давати такої картини роздратування. Однак, зазначають вони, якщо в такий розчин був доданий шкірно-наривний агент, або в молекулі діючої речовини присутні радикали, здатні викликати шкірно-наривний ефект, це могло б дати схожу картину.

"Так чи інакше, картина описаних симптомів, з урахуванням того, скільки часу пройшло між контактом і отруєнням, а також між отруєнням і одужанням - все це однозначно вказує на фосфороорганічні речовини нервово-паралітичної дії (до яких відноситься і "Новачок")", - відзначили розслідувачі.

Що було раніше

У грудні 2020 року було опубліковане спільне розслідування The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel, які встановили імена та звання співробітників ФСБ, які отруїли Навального "Новачком".

Пізніше журналісти з'ясували, що ті ж співробітники ФСБ Росії, які причетні до отруєння Олексія Навального, зробили дві спроби отруєння російського політика і журналіста, колишнього радника Бориса Нємцова, Володимира Кара-Мурзи.

Українські Національні Новини

Новини Світу