ukenru
suddya-vtikach-mikola-chaus-nibito-obyavivsya-na-vinnichchini-detektivi-nabu-vzhe-yidut-yogo-zatrimuvati

Суддя-втікач Микола Чаус нібито об'явився на Вінниччині. Детективи НАБУ вже їдуть його затримувати

 • 49147 переглядiв

КИЇВ. 30 липня. УНН. Колишній суддя Микола Чаус нібито об'явився у селі Вінницької області біля кордону з Молдовою. Наразі туди прямують детективи НАБУ для його затримання. Про це журналісту УНН повідомив адвокат Чауса Олександр Вишневий.

Цитата

“Мені відомо, що детективи НАБУ зараз прямують туди (у Вінницьку область - ред.), і в межах кримінального провадження планують затримувати і доставляти в Київ. Я навіть поїздку до Вінниччини планувати не буду. Бо його скоро сюди доставлять”, - заявив адвокат.

Разом з тим, Вишневий не підтвердив, що у Вінницькій області об'явився саме Микола Чаус. Він зможе відповісти на це запитання лише після особистого спілкування.

Деталі

Як стало відомо зі ЗМІ, у поліцію зателефонував житель села Мазурівка, Вінницької області, та повідомив, що у селі з’явилася людина на ім’я Чаус Микола Олексійович 1966 року народження.

За словами Чауса, він підтвердив, що був викрадений невідомими особами і підтвердив, що є екссуддею Дніпровського райсуду Києва.

Поліція Вінницької області відмовилась надавати коментарі з цього приводу, зазначивши, що не розслідує цю справу.

Нагадаємо

3 квітня 2021 року стало відомо, що в Молдові в Кишиневі викрали Миколу Чауса.

Президент Молдови Майя Санду доручила провести розслідування цієї справи. Глава МВС Молдови Павел Войку заявив, що Чауса викрали іноземці, які вже перетнули кордон з Україною.

8 травня стало відомо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактами викрадення екссудді Миколи Чауса і незаконного переправлення його через державний кордон.

17 травня цього року в Telegram-каналі з'явилося відеозвернення Чауса, про можливе викрадення якого повідомлялося з початку квітня. Він заявив, що планує повернутися в Україну і заперечив, що його викрали в 2021 році.

Контекст

У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти Чауса - слідство встановило, що суддя отримав хабар 150 тис. доларів готівкою, з яких 80 тис. сховав у дволітрову банку.

Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли - через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав з'являтися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Солом'янський райсуд Києва дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук в листопаді 2016 року, а через кілька місяців - 1 березня 2017 року - суддю затримали в Кишиневі.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП